Чаробњак из Оза хит фестивала

Александра Маџар
Чаробњак из Оза хит фестивала

Бањалука - Мјузикл "Чаробњак из Оза" Позоришта за дјецу и младе из Скопља изазвао је велико одушевљење малишана на фестивалу у Бањалуци, који су, препуштени машти и фантазији, уз овације закорачили у узбудљиви свијет чаробњакове приче.

Четвртом дану Међународног фестивала позоришта за дјецу у Бањалуци посебан умјетнички печат дала је ова представа, у режији познатог бугарског редитеља Боња Лунгова.

- Није било лако поставити на сцену комад по којем је сниман један од најпознатијих филмских класика 1939. године, по књизи Л. Ф. Баума. Било је јако важно на највјеродостојнији начин дјеци приказати доброту дјевојчице Дороти - рекао је Боњо Лунгов.

Причи о мудрости, љубави и храбрости, додао је Лунгов, композитор је нотама дао посебну драж, јер музика савршено прати радњу на сцени.

Да је ова представа право освјежење на дјечијим сценама, доказују и одличне реакције најмлађе публике широм Европе, али и значајне награде. Ансамбл "Чаробњака из Оза" за своје глумачке креације награђен је на Међународном фестивалу позоришта за дјецу Суботица, признањем за глумачко-аниматорско мајсторство.

- Фестивал у Бањалуци, из године у годину, постаје све јачи. Надам се да ће тако и остати. Веома је похвално што сваке године тим Дјечијег позоришта Републике Српске, као организатор фестивала, спреми нешто ново - рекао је директор Позоришта за дјецу и младе из Скопља Драган Довлев, који се у мјузиклу за дјецу појављује и као глумац. Он тумачи два лика, прво чика Хенрија, а затим анимира лутку Чаробњака из Оза.

- Изабрали смо популаран наслов, познатог редитеља и добили сјајан дјечији мјузикл. Веома сам срећан због реакција најмлађих у Бањалуци, јер су одлично пратили представу - рекао је Довлев.

Сценом је владала и дјевојчица Дороти, која тражи начин за повратак својој кући у Канзас, али успут мора да савлада све препреке зле вјештице и Чаробњака из Оза. На овом путу стиче и три нова пријатеља, приказана кроз три незаборавна лика Страшила, Лименог Човјека и Престрашеног Лава.

У оквиру фестивала пажња је усмјерена и на луткарство, па је тако у Дјечијем позоришту РС била промоција словачког луткарства.

Награде

Свечана додјела награда биће одржана сутра у 18.30 часова, а у част награђених биће изведена представа "Храбри кројач" Позориштанца "Пуж" из Београда. На данашњем репертоару су и представе "Петар и вук" и "Љубав, доктори и шарлатани".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана