Брод за лутке усидрен у Њујорку

Александра Маџар
Брод за лутке усидрен у Њујорку

Нови Сад - Представа "Брод за лутке" наишла је на одличан пријем код публике у Њујорку. Имали смо четири извођења у театру "Елен Стјуарт", где смо наишли на диван пријем, праве позоришне људе. Наши домаћини су нам направили и сценографију сличну нашој, коју је било немогуће понети из Србије. Њима је заиста било стало да се "Брод за лутке" "усидри" на њиховој сцени, што је велики комплимент за нас.

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица Милица Грујичић причајући о гостовању Српског народног позоришта из Новог Сада у њујоршком театру "Елен Стјуарт".

Четири године послије премијере, награде за најбољу представу "Стеријиног позорја" у Новом Саду 2009. године, приказивања на "Битефу", у Визбадену и бројним европским фестивалима, представа "Брод за лутке" и даље пробија границе, што доказује и наступ у Њујорку.

- Тридесет година ниједно позориште из Србије није гостовало тамо. Тако да је ово успех, значајан корак и помак за српску културу и за нашу позоришну кућу. "Брод за лутке" нас је одвео у многе градове, а Њујорк је највећи. Били смо узбуђени и радосни - казала је Грујичићева.

Додаје да је публика у Њујорку жељела да разговара са глумцима о представи и да су им захваљивали што су им приредили такав позоришни угођај. Драмски комад "Брод за лутке" написала је Милена Марковић, а режију потписује Aна Томовић.

Милица Грујичић у представи игра са Јасном Ђуричић, Радованом Вујовићем, Радојем Чупићем...

"Брод за лутке" отвара питање судбине умјетника који због каријере жртвује добар дио свог живота.

- Прича говори о жени, уметници, мајци, бићу јаког духа, а то све заједно ствар чини тежом и сложенијом. Пут правог уметника свакако није лак. Таленат, није важно да ли га поседује жена или мушкарац, сам по себи тежи тоталном остварењу или чак самоуништењу - каже Грујичићева.

Реакције

- Неки су у публици њујоршког театра осетили и препознали  истину. Неки су препознали сами себе, идентификовали се. Два дана после повратка у Србију сазнали смо да се и даље прича о представи. Сви су показивали на своја срца. То је дивно. Имали смо титл на енглеском, а било је и наших људи жељних да чују српски језик са сцене - каже Милица Грујичић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана