“Бранково коло” у знаку прославе двјеста година од рођења Бранка Радичевића

Бранислав Предојевић
“Бранково коло” у знаку прославе двјеста година од рођења Бранка Радичевића

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Након “Пролећних Бранкових дана 2024” и свечаности у Српском народном позоришту, љетни програм “Бранковог кола” одржани су у Бањалуци, Крушевцу и Никшићу. Све у знаку прославе два вијека од рођења Бранка Радичевића.

По традицији дугој више од пола стољећа, првог петка у септембру и ове године почеће познато “Бранково коло”, највећа пјесничка и, кроз тај визир, културна манифестација на нашим просторима. Протицаће у знаку прославе 200. годишњице од рођења Алексија Радичевића, потоњег Бранка, најчувенијег ђака Карловачке гимназије, славног пјесника српског романтизма.

Од 6. до 16. септембра ове године одвијаће се 53. “Бранково коло” у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Угледни српски пјесник Славомир Гвозденовић из Темишвара, својом бесједом о Бранку Радичевићу и његовој поезији свечано ће отворити 53. “Бранково коло” у знаку двјеста година од пјесниковог рођења.

У најстаријој српској гимназији, у којој се Алексије Бранко Радичевић школовао (1835-1841) наступиће угледни пјесници који су великом стражиловском пјеснику, претечи модерне поезије посветили своје пјесме: Милосав Тешић, Андреј Јелић Мариоков, Анђелко Анушић, Милена Северовић, Растко Лончар, Валентина Милачић, Слађана Миленковић, Никола Раусављевић и Данило Јовановић. Бранкове пјесме пјеваће младе оперске умјетнице Љепосава Малбаша и Анастасија Мандић, у клавирској пратњи Стевана Јанчића и Ање Риђешић.

Све вријеме, у знаку великог јубилеја, на 53. “Бранковом колу” наступаће истакнути и млади наши пјесници и пјесникиње, који су своје пјесме посветили Бранку Радичевићу, међу њима и савремени пјесник из Јерменије, Бабкен Симоњан. Код “Бранковог чардака” наступиће и гајдаш Максим Мудринић и појац Миодраг Близанац који ће извести чувену Змајеву пјесму “Бранкова жеља”. Током манифестације наступиће хор и ансамбл новосадске Гимназије “Јован Јовановић Змај” и хор Карловачке гимназије, са диригентима Јованом Травицом и Милом Радонић, као и појци Карловачке богословије “Свети Арсеније Сремац”.

На Бранковом гробу на Стражилову 7. септембра у 10 часова Бошко Сувајџић ће положити цвијеће и прислужити свијећу, уз своју пјесму посвећену Радичевићу. На 53. “Бранковом колу” биће организован и традиционални “Стражиловски  пјеснички митинг” на којем ће учествовати Часлав Ђорђевић, Милан Живановић, Иван Негришорац, Драгица Стојановић, Игор Мировић, Перица Марков, Дамир Малешев, Живко Николић, Јасна Миленовић, Данило Јовановић и други.

На Стражилову свечано ће бити уручене и истоимене награде старе пола вијека: за укупно пјесничко дјело (Раша Перић) и за најбоље пјесничке првенце (Марија Стојић и Данило Јовановић). Такође, на свечаном затварању 53. “Бранковог кола” у 11 часова ове године биће уручена и престижна међународна награда “Бранко Радичевић” угледном савременом мађарском пјеснику Иштвану Турцију из Будимпеште, који ће том приликом добити у руке управо штампану у “Бранковом колу” и преведену на српски језик нову књигу своје поезије.

У Карловцима и на Стражилову наступиће и драмске умјетнице Ивана Жигон, Милица Грујичић, Даница Петровић и Олга Скерлетовић Ђорђевић, а глумци ће интерпретирати  искључиво Бранкову поезију, док ће оперски пјевачи и хорови пјевати Радичевићеве пјесме. Наступиће и талентовани и награђени ђаци пјесници и рецитатори Карловачке и других новосадских гимназија, инспирисани Бранком, Стражиловом и Карловцима, које је припремила карловачка професорица књижевности Јела Марјановић.

На 53. “Бранковом колу” биће промовисан управо штампан Зборник радова “Живот пјесничког дјела Бранка Радичевића”, који садржи двадесет вриједних прилога угледних научника, професора и пјесника, који су прољетос учествовали на округлом столу у Карловачкој гимназији у којој се Бранко школовао (1835-1841). Поред осталих, свјеже радове потписују Ненад Николић, Ненад Кебара, Антоније Симић, Милан Громовић, Бојана Кулиџан Громовић, Урош Ристановић, Слађана Миленковић, Валентина Златановић Марковић, Ана М. Зечевић, Будимир Дубак, Даница В. Столић, Милутин Ђуричковић, Маја Белегишанин, Љиљана Павловић Ћирић, Лазар Буква, Александра Мариловић и други.

Такође, на 53. “Бранковом колу” ускоро ће бити промовисана драгоцјена књига “Свечане речи - Септембарске беседе на Бранковом колу (1972-2024)”, гдје се налазе незаборавни есеји о Бранку изговорени на свечаним отварањима “Бранковог кола” наши пјесника Стевана Раичковића, Душана Радовића, Десанке Максимовић, Пере Зупца, Драгутина Тадијановића, Милорада Павића, Слободана Селенића, Борислава Пекића, Матије Бећковића, Слободана Ракитића, Рајка Петрова Нога, Миодрага Павловића, Стевана Тонтића, Дејана Медаковића, Раше Попова, Светлане Велмар Јанковић, Ивана Гађанског, Ранка Рисојевић, Алека Вукадиновића, Душка Трифуновића, Драгана Колунџије, Милована Витезовића и других. Оба ова зборника  приредили су Ненад Грујичић и Растко Лончар.

У издању “Бранковог кола” излази и други том књиге Ненада Грујичића “Коло, коло, наоколо - Стражиловски времеплов: трагови и сећања, цртице и коментари (1972-1992)”, која ће такође бити промовисана на 53. “Бранковом колу” у знаку прославе 200. годишњице рођења Бранка Радичевића. Према традицији, у Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, 12. септембра у 13.30 часова, биће приређен парастос Алексију Бранку Радичевићу, а чинодејствоваће епископ сремски Василије са карловачким свештенством и младим богословима. Потом, у оквиру “Хришћанских тема”, које трају преко тридесет година, у Карловачкој богословији “Свети Арсеније Сремац”, поводом 230 година од њеног оснивања, биће разговора о молитви, гдје ће основа бити истоимена Бранкова антологијска пјесма. Говориће професор богословије архимандрит Клеопа Стефановић.

На 53. “Бранковом колу” биће организован, по 33. пут, Филозофски симпозијум, ове године на тему “Звездано небо и морални закон” у знаку 300. годишњице рођења Емануила Канта и 200. годишњице рођења Бранка Радичевића. Наступиће неколико десетина истакнутих филозофа из наше земље и региона, међу којима и Јован Бабић, Раде Калик, Никола Кајтез, Милан Брдар, Богољуб Шијаковић, Вишња Кнежевић, Саво Лаушевић,  Стојан Шљука, Александар Лукић и други. Биће то и подсјећање на то да је млади Алексије Радичевић, по одласку с братом Стеваном из Карловачке гимназије (1841), у Темишвару учио мудрољубије, то јест филозофију.

По угледу на Бранка шахисту и ове године биће организован пјеснички шаховски турнир који траје пуних тридесет пет година. Уз искусне играче Жељка Медара и Дејана Оморјана играће и млади таленти са пјесницима и познатим Новосађанима. 

Све ово тек је дио богатог програма 53. “Бранковог кола” које ће трајати од 6. до 16. септембра у знаку великог јубилеја - два вијека од рођења Бранка Радичевића. Рођен у Броду на Сави (1824), школован у Земуну, Сремски Карловцима и Темишвару, Бранко ће тек у Бечу, као студент права (потом и медицине) написати своје чувене стихове: “Ој, Карловци, место моје драго / кжо детенце дошао сам амо!”

Концерт

Биће организован и велики оперски концерт примадоне Весне Аћимовић у славу непролазног Бранка, гдје поред чувених старих композитора (Исидора Бајића, Даворина Јенка, Станојла Рајичића и других) премијерно ће бити изведено неколико нових, оригиналних композиција на Бранкове пјесме кроз надахнуће савремених младих композитора (Ливија Јовчића, Станислава Гајића, Ивана Војновића и Јулија Бала) што ће, уз свјетлост великог јубилеја, увећати досадашњи збир од преко стотину десет композиција на Бранкове стихове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана