Богат програм за пунољетство

Александра Маџар
Богат програм за пунољетство

Источно Сарајево - Међународни позоришни фестивал малих сцена и монодраме биће отворен данас и прославиће пунољетсво, а публика је на поклон добила квалитетан програм фестивала и имаће прилику да погледа четири монодраме и пет представа са више глумаца.

Манифестација ће трајати до 7. децембра, а ове године селектор је Љубо Божовић, који је најавио велику конкуренцију.

- Од монодрама које учествују двије су награђене на престижном Фестивалу монодраме у Земуну. То су комади "Наши дани" Радоја Домановића, коју изводи Радослав Миленковић и представа "Зоран Радмиловић", у извођењу Ивана Томашевића из Шамца - најавио је Божовић.

Истакао је и квалитет монодраме "Ја као гола" Јоване Ђорић из Бањалуке, али и комада који ће извести Јовица Јашин "Франше д'Епере на Јужном булевару" из Зрењанина.

- Што се тиче монодрама, очекујем изузетан квалитет, јер саме представе то гарантују - истакао је Божовић.

Ове године на фестивалу у Источном Сарајеву први пут ће се представити ансамбл из Лесковца, који ће извести представу "Половњаче", у режији Јовице Павића.

- И позориште из Херцег Новог учествује први пут, а долази са комадом "План Б". Публика ће имати прилику да види и игру ансамбла "Фави" театра из Београда у представи "Диван дан", као и комедију "Жиранти" Народног позоришта Републике Српске, те комад "Чај од јасмина" Позоришта на Теразијама - најавио је Божовић.

Осврћући се на тешко стање у култури, сматра да су организацијом и селекцијом фестивала извукли умјетнички максимум. Најбоље представе и глумце оцјењиваће стручни жири, у саставу професори Лука Кецман и Миланка Бабић, те књижевница Јованка Стојчиновић-Николић.

Разноликост репертоара

- Ове године било је пријављено 37 представа са више лица и 17 монодрама, што показује да интересовање за фестивал расте и јако смо поносни на то - истакао је Љубо Божовић.

Задовољан је јер нико од учесника није одустао од учешћа на фестивалу. Казао је да су на репертоару представе за свачији укус, од оних са озбиљним темама, до представа које ће публику насмијати до суза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана