Бесједом Небојше Дугалића биће отворен Театар фест "Петар Кочић"

И.Б.
Бесједом Небојше Дугалића биће отворен Театар фест "Петар Кочић"

БАЊАЛУКА - Бесједом глумца и редитеља Небојше Дугалића биће отворен 26. Театар фест "Петар Кочић" који ће трајати од 3. до 9. јуна у Народном позоришту Републике Српске.

Након тога публика ће имати прилику да ужива  у концерту спознаје под називом "Његош и Кочић – коријени" у којем ће учествовати око стотину учесника. Поред Симфонијског оркестра НПРС учествују и Академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда, Камерни хор "Керубини" Конфучијевог института УНИБЛ и Владимир Булатовић (бас).

На репертоару концерта за свечано отварање Театар феста "Петар Кочић" наћи ће се Милошевићево дјело "Кочићеве ријечи" које цитира народног трибуна, омузиковљавајући их кроз рустични звук Босанске Крајине. С друге стране, наспрам Владе Милошевића стоји савремени српски композитор Рајко Максимовић, професор композиције и оркестрације са Факултета музичких уметности у Београду. Максимовићево дјело "Тестаменат црногорског владике Петра Петровића Његоша" је написано за соло бас који ће извести Владимир Булатовић, члан пјевачког ансамбла Опере и театра Мадленијанум, уз мјешовити хор и Симфонијски оркестар НПРС-а.

- Програм концерта спаја на једном мјесту ријечи мудрог владике Његоша и писца и трибуна Петра Кочића, а све то захваљујући музичком језику Владе Милошевића и Рајка Максимовића. Управо упознавање са коријенима, у музичком смислу, даје одговор на питање "Ко сам ја?", односно "Ко смо ми?" - саопштили су из НПРС.

Дан послије, 4. јуна, почеће такмичарски дио Фестивала представом "Људи од воска" Народног позоришта Сомбор, у режији Ивана Вање Алача, затим, 5. јуна, Хрватско народно казалиште из Сплита, са представом "Црвена вода", у режији Ивице Буљана. Четвртак, 6. јун, је резервисан за Позориште "Бора Станковић" из Врања, које ће одиграти комад "Ништа нећемо заборавити". Након тога слиједи комад"Драма о Мирјани и овима око ње" Босанског народног позоришта из Зенице. За крај такмичарског програма гледаћемо Народно позориште у Београду са представом "Очеви и оци". 

У част награђених, 9. јуна, ансамбл Народног позоришта из Београда ће одиграти представу "Ситнице које живот значе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана