“Aрт” у априлу

Aлександра Маџар
“Aрт” у априлу

Бањалука - Градско позориште “Јазавац” припрема нову представу “Aрт”, а публика ће моћи премијерно да је погледа у априлу.

- Умјетност је када човјек човјеку прича о човјеку, рекао је наш нобеловац Иво Aндрић и ништа ни више ни мање не треба очекивати од представе “Aрт” - рекао је за “Глас Српске” глумац и редитељ Слободан Перишић.

Он је недавно на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске са успјехом поставио представу “Aлиса” по мотивима Луиса Керола, а сада режира потпуно другачији комад по тексту драмске књижевнице Јасмине Реза.

- Комад “Aрт” отвара више питања као што су она о умјетности, пријатељству, браку, занимању, потрошачком друштву, али ја све то вежем са идентитетом. Из тог произлази жеља за изражајем, задовољством, посједовањем, моћи, па на крају и потреба да се буде схваћен и вољен - казао је Перишић.

Додаје да је филозофско промишљање Јасмине Реза утицало на то да се одлучи за рад на овом комаду.

- Чињеница је да је сваки човјек уникатан као индивидуа и да посједује свој идентитет. Из тих разлога постоје различита мишљења и слобода њиховог испољавања. A шта се дешава када идентитет посједује нас? - каже Перишић и објашњава да  није проблем у различитости него у прихватању другачијег мишљења.

Каже да ће се током рада у “Јазавцу” фокусирати на то да представа буде жанровски и стилски досљедна.

Борис Шавија, Љубиша Савановић и Бранко Јанковић у овој представи показаће још једном публици своје глумачке креације.

- Они јесу изузетни глумци и доста је улога иза њих, али морају да “ископају” у себи нешто другачије и да направе искорак у овим улогама у односу на свој досадашњи рад - казао је Перишић.

Рад на сценографији повјерен је Марку Билбији, музика Петру Билбији, док је за костимографију задужена Јелена Видовић.

Комедија

- “Aрт” је комад који говори о пријатељству и пролазности свега материјалног. Нажалост, све мање времена имамо за битне и суштинске ствари у животу. Играм Марка, једног од три пријатеља у комаду. Публика може да очекује квалитетну комедију - каже Љубиша Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана