Археолошка истраживања у Херцеговини

Срна
Археолошка истраживања у Херцеговини

Бањалука - На територији источне Херцеговине наредних дана биће реализована посљедња фаза теренских археолошких истраживања - рекогносцирања, у окивиру пројекта "Еурофарм", који Музеј Републике Српске обавља у сарадњи са Археолошким институтом Универзитетског колеџа Лондона.

Координатор пројекта за Републику Српску Ивана Панџић изразила је наду да ће овогодишња теренска кампања обезбиједити много нових информација и података о животу током млађег каменог доба на подручју Републике Српске и БиХ.

"Иако имамо још доста посла пред собом и барем још двије године рада на свим сакупљеним подацима, била нам је велика част и задовољство што нам се указало повјерење те смо били учесници жЕурофармж пројекта у потпуности финансираног од Европског истраживачког савјета", рекла је Панџићева.

Археолошки подаци на подручју Требиња, посебно из периода неолита, слабо су познати, саопштено је из Музеја Републике Српске.

Концепција рада на терену биће базирана на обиласку раније познатих локалитета да би се евидентирало њихово тренутно стање, биће процијењено стање очувања археолошких депозита, затим прикупљени материјали културе са површине, уколико она постоји, те прегледани природни стратиграфски профили.

Планирано је и испитивање непосредне околине сваког локалитета и њено рекогносцирање, те утврђивање других до сада нерегистрованих пећина или склоништа у поткапинама и/или станишта на отвореном, као и било којих других показатеља прошлости људског насељавања овог подручја.

Сви археолошки локалитети биће документовани уз помоћ стандардних процедура, а материјал ће бити опран и адекватно спакован прије његовог депоновања у Музеју Херцеговине у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана