Аплаузи препознавања у причи Истина (не) боли

Александра Маџар
Аплаузи препознавања у причи Истина (не) боли

Источно Ново Сарајево - Представом "Истина не боли" Јелене Којовић-Тепић, коју су одиграли глумци Народног позоришта Републике Српске, у Културном центру Источно Ново Сарајево отворен је 21. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Ратна и поратна драма породице и друштва "Истина не боли" као да је пронашла фестивал и локацију којој највише припада. Гдје би и шта би људи били да се није десио рат - питање које се провлачи кроз представу, оставило је снажан утисак на публику у којој готово да нема неко ко се није помјерио са свог предратног кућног прага. Глумци Слађана Зрнић, Смиљана Маринковић, Горан Јокић, Ђорђе Марковић и Бојан Колопић којима је редитељ Игор Тешић повјерио улоге у овом комаду, награђени су снажним аплаузима.

 - Срећна сам што је "Истина (не) боли" одиграна у Источном Сарајеву! Било ми је важно да је баш тамо види публика, јер мислим да међу њима има много људи сличних мојим јунацима. И колико чујем, аплаузом су показали да смо се препознали! - написала је Јелена Којовић-Тепић на свом "Фејсбук" профилу.

Отварајући фестивал, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је задовољство што је ова манифестација ушла у своју трећу деценију постојања и најавио да ће је град и његове удружене општине и даље подржавати.

Директор фестивала Младен Јанковић рекао је да је, уз манифестацију, стасала читава генерација позоришне публике.

- Ни глумцима који наступају није лако изаћи пред фестивалску публику која постоји 20 година, јер знају да је испред њих публика која зна да цијени квалитет и позоришну умјетност -  истакао је Јанковић.

Током церемоније отварања представљена је монографија "Двадесет првих фестивала", аутора Радета Симовића, те отворена изложба Народног музеја Шабац под називом "Позоришни плакат". Говорећи о монографији, Симовић је истакао да је она озбиљно свједочење о културном идентитету Срба у Српском Сарајеву, а тиме и културном идентитету Републике Српске.

Програм и награде

На 21. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву до 10. децембра наступиће глумци и позоришта из Бањалуке, Шапца, Ужица и Приштине. Жири ће најбоље прогласити у четири категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана