Ансамбл Народног позоришта Српске: Људи су лако повјеровали у неистине

Миланка Митрић
Ансамбл Народног позоришта Српске: Људи су лако повјеровали у неистине
Foto: Велибор Трипић | Ансамбл Народног позоришта Српске: Људи су лако повјеровали у неистине

БАЊАЛУКА - Чланови ансамбла Народног позоришта Републике Српске поручили су данас на конференцији за медије, поводом појединих реакција током трајања 25. Театар феста „Петар Кочић", да осјећају тугу и празнину због свега, али је важно да је фестивал био успјешан и да су све представе добро прихваћене.

Они су реаговали на прозивке због избора Сарајевског ратног театра (САРТР) у такмичарски програм фестивала, те оптужбе да су због Сарајлија скинули заставу Републике Српске са зграде позоришта. Такође, дотакли су се и чињенице да је спонзор фестивала била једна кладионица.

- Застава Републике Српске никада није скинута, стоји у холу. На згради се истиче по потреби, и то по закону, истиче се на дане слава, дане жалости и слично. Ми заставу нисмо поставили овај пут зато што је нисмо постављали ни претходних година. Уколико бисмо истицали заставу, онда бисмо морали истицати заставе свих учесника фестивала - навела је директорица Народног позоришта Дијана Грбић.

Она је додала да је САРТР у Народном позоришту Републике Српске гостовао и 2015. године. Дијана Грбић је навела да трпи насиље на мрежама те да је о томе обавијештена полиција. 

-  Ја сам свој посао радила часно и одговорно и стојим иза тога - закључила је Грбићева.

Она је додала да је фестивал од стране државе подржан са 60.000КМ, а да кошта 140.000, те да је стога подршка спонзора нужна. Прочитала је и допис РТРС-а од 15. маја, у којем су отказали медијско праћење Театар феста, на шта је дирекција позоришта послала адекватан одговор.

 

Селекторка фестивала Слађана Зрнић рекла је да је фестивал био успјешан, и да то у овом тренутку потребно посебно нагласити. 

- Све представе су одлично прихваћене. Сарајевски ратни театар гостовао је 2015. године, и тада је изостала било каква осуда. Чуди ме било каква осуда сада, поготово због тешке теме представе. Селекција фестивала објављена је у априлу. Фестивал је сада завршен и ништа није помутило овај празник умјетности - објаснила је Зрнићева. 

Глумац Александар Стојковић је објаснио да позоришта која у себи имају међународни карактер треба да истичу заставе свих учесника, те да је правило о истицању застава у Народном позоришту Републике Српске прекршено прије двије године јер нису истакнуте заставе свих.

- Тај закон је јасан. Ми данас на згради чак имамо стари грб Републике Српске. Гостујемо на међународним фестивалима. Камо среће да је том фестивалу било посвећено толико пажње колико је овој ситуацији - испричао је Стојковић.

 

Глумац Љубиша Савановић, осврћући се на спонзоре, казао је да је кладионица издвојила новац за културу, те да та иста кладионица спонзорише спортске и друге догађаје, а да то нико не доводи у питање. 

- Није нелегално, већ је лицемјерно. Позориште је колатерална штета. Када је бан правио позориште у Бањалуци, смијали су му се, а он је одговорио да прави државу, а не позориште. Тако и ми. Све заједно треба да буде срамота. Фрапантно је како су људи лако повјеровали у све неистине пласиране ових дана - навео Савановић.

Стојковић је подсјетио да већ више од двадесет година гостују у Сарајеву

- Нема проблема у пријему и дочеку никад - додаје Стојковић.

 

Глумац Борис Шавија казао је да су на сцени закулисне радње.

- Није ови први пут да се нека врста политике мијеша у позоришно дјеловање. Позориште нема обавезу да иде низ длаку политике. Ми морамо да будемо чисти, да тражимо истину и будемо у служби народа. Ми смо искључиво одговорни народу због ког се ово позориште зове народно – рекао је Шавија и додао да позориште треба да буде бастион истине чему сви теже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана