Алиса пропутовала сценом

Александра Маџар
Алиса пропутовала сценом

Бањалука - Представе "Алиса у земљи чуда", "Љ-У-Б-А-В", "Херкул или освајање пакла", "Замотана чарапа" и "Пекара Мишмаш" обиљежиле су други дан Међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске.

"Алиса у земљи чуда" Позоришта за дјецу из Крагујевца оживјела је познату причу на сцени. Чаробно Алисино путовање настављено је у позоришту на радост најмлађе публике. "Пекара Мишмаш" изведена је на сцени Народног позоришта РС и говори о злобној млинарки Јери која на сваки начин хоће да сазна како Мишмаш успијева да испече тако добар хљеб.

Другог фестивалског дана промовисана је и монографија "Првих двадесет година" Међународног фестивала позоришта за дјецу у Суботици.

Директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић подсјетио је на значај Међународног фестивала позоришта за дјецу у Суботици, на сјајну дугогодишњу сарадњу и на прве велике награде са којима су се враћали са ове манифестације.

Он је директору Међународног фестивала за дјецу у Суботици Слободану Марковићу уручио повеље за 20 година успјешне сарадње и значајан допринос развоју позоришта.

- У монографији нашег фестивала значајан удио уметничког обликовања од 1994. године дало је и Дјечије позориште РС, које је некада носило назив Крајишко дјечије позориште и радило у јако тешким условима - истакао је Марковић.

Прича о фестивалу објављена је у сарадњи са Позоришним музејом Војводине и подијељена је у 25 поглавља.

- Дјечије позориште РС је једно од три позоришта из региона које је изводило највише представа на суботичком фестивалу. Ова монографија доказује да је географија духа веома динамична и да "прошлост дуго траје" - рекао је театролог Мирослав Радоњић.

Најмлађи љубитељи позоришта трећег фестивалског дана уживали су у представама "Ружно паче", "Херкул или освајање пакла" и "На ивици неба".

"Палчица"

Веома занимљив је четврти дан фестивала када ће бити изведени комади "Чаробњак из Оза", "Тајна", "Приче о цару Хероду" и "Палчица". Малишани ће имати прилику да погледају и репризу представе "Књига о џунгли", чијом је премијером отворен овогодишњи фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана