Александар Пејаковић у жирију јубиларног фестивала у Ужицу

А. М.
Александар Пејаковић у жирију јубиларног фестивала у Ужицу

Бањалука - Јубиларни 20. југословенски позоришни фестивал, чији назив ове године гласи "Без повода", биће одржан од 8. до 14. новембра у Ужицу, а за уздизање и представљање културе Републике Српске је важан јер редитељ из Бањалуке Александар Пејаковић позван је да буде један од чланова жирија.

То ће бити први пут да се неко од умјетника из Републике Српске нађе у жирију овог респектабилног фестивала.

- Јако сам изненађен позивом, јер, ипак, бира се између неколико хиљада драмских умјетника који дјелују на простору бивше Југославије. Некад треба имати и среће - рекао је ово за "Глас Српске" Пејаковић не скривајући понос због овог позива.

Међутим, скромно је замолио да се ова вијест не представља као његов лични успјех, већ, прије свега, као награда за умјетнике из Српске, а посебно за Народно позориште Републике Српске.

- Национални театар био је учесник на овом фестивалу и освајао награде на њему и на тај начин је и скренута пажња на позоришни живот Српске - истакао је Пејаковић, који је од ове сезоне члан Умјетничког савјета Народног позоришта РС.

Срећан је, како каже, што ће се и његово име некада моћи прочитати на списку оних који су били у жирију фестивала, а међу којима су и многи угледни умјетници, као што је Мира Ступица, Каћа Дорић, Ђурђија Цвијетић, Јосиф Татић и многи други угледни драмски ствараоци.

- Били су ту и многи драмски писци Синиша Ковачевић, Небојша Ромчевић, композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, сценограф Радивоје Динуловић, театролог Петар Марјановић, пјесник Љубивоје Ршумовић... - подсјетио је Пејаковић.

Стручни жири за 2015. годину, поред Пејаковића, чине театролог и позоришни критичар, предсједник жирија, др Иван Меденица из Београда, редитељ Златко Свибен из Загреба, теоретичарка и умјетница у области сценског дизајна из Београда др Татјана Дадић-Динуловић и сценографкиња из Новог Сада др Миа Давид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана