Александар Пејаковић: Нове лекције у представама за дјецу

Александра Маџар
Александар Пејаковић: Нове лекције у представама за дјецу

Драго ми је да су ме у Дјечијем позоришту Републике Српске прихватили као новог члана умјетничке породице и пружили могућност да, прије свега, учим.

Рекао је ово за "Глас Српске" Александар Пејаковић, који је постао кућни редитељ у театру који изводи представе за најмлађу публику.

Пејаковић је у овом позоришту већ режирао "Малу сирену", која је већ неколико мјесеци најгледанија представа и потпуно је освојила малишане.  

- Током студирања, нажалост, нисам имао прилику да изучавам луткарство и моја је жеља да тај недостатак покушам да надокнадим учећи уз радне обавезе у дјечијем театру. Обавезе кућног редитеља нису само поставке представа, тако да ће мој ангажман у будућности зависити од задатака које добијем од управе позоришта - каже Пејаковић. 

Са колегама из позоришта припрема ревију најљепших представа која носи назив "Дјечије позоришне радости", а биће одржана од 1. до 9. марта. Подсјетио је да ће малишани моћи да погледају представе уз снижену цијену улазница која ће износити три марке. 

- Код дјеце је веома важна карика одлазак у позориште, јер им само путем умјетности можемо пружити адекватан духовни и естетски развој - сматра Пејаковић.

Он је до сада режирао комаде у више позоришта, а публика је имала прилику да гледа његове представе "Одумирање међеда", "Пацијент доктора Фројда", "Дванаест звјездица"... Међутим, рад на представама за дјецу Пејаковић сасвим другачије доживљава.

- Треба, прије свега, обратити пажњу на то да дјеца не познају суштину позоришта. То за њих није ни забава ни висока умјетност, јер њима је све реалност. На сцени им је све стварно пошто они немају много животног искуства. Али имају емоције и преко њих упознају свијет - казао је редитељ.

Издвојио је најважније детаље када је ријеч о позоришној продукцији за најмлађе.

- По мом мишљењу, сасвим је довољно да дјеца током гледања представе јасно уоче разлике у осјећањима лијепог и ружног. За све остало имаће времена да уче у омладинским и комадима за одрасле - закључио је Пејаковић.

Студентско позориште

- Повукао сам се из умјетничког сектора Бањалучког студентског позоришта и сада сам предсједник овог театра. Бићу ментор, а послове око организације преузимају млађе снаге, Бојана Томашевић и Јелена Стојаковић - каже Александар Пејаковић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана