Александар Пејаковић, извршни директор Међународног фестивала студентских позоришта Кестенбург: Умјетност мора да буде прогрес народа

Александра Глишић
Александар Пејаковић, извршни директор Међународног фестивала студентских позоришта Кестенбург: Умјетност мора да буде прогрес народа

Највећа вриједност Фестивала је што у вријеме подвала, лицемјерства и сујете, "Кестенбург" доноси радост. Све тешкоће и евентуални ружни детаљи временом изблиједе, а у сјећању нам остану ведра лица публике, добро одигране представе и радост дружења. Материјални резултати ће кад-тад доћи.

Рекао је ово за "Глас Српске" идејни творац и извршни директор Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" који ће бити одржан од 27. јула до 7. августа у Бањалуци.

- Умјетност мора да буде прогрес народа, дух који нама и сад недостаје. Тај дух је изузетно важан, јер поред глумаца, редитеља, добри дух "Кестенбурга" је и златна кошаркашица, европски шампион из Бањалуке Саша Чађо и сваки волонтер, који ради јер воли позориште. Сви смо ми, у ствари, на свој начин важни. Онај ко води рачуна о свјетлу, ако угаси струју, од представе остане само мрак - каже Пејаковић.

* ГЛАС: Шта све очекује публику на предстојећем "Кестенбургу"?

ПЕЈАКОВИЋ: Намјера нам је да младе позоришне ствараоце са широког земаљског шара окупимо око племените идеје да размјењују знања, али и да промовишемо свој град у свијету и да пропагирамо културу гостољубивости, јер, генерално, ми такви и јесмо. Наша је обавеза да на свој начин помогнемо Бањалуци и Републици Српској да у свијету привлаче туристе. Умјетност добро испричане приче остаје заувијек. Очекујемо позитивне ефекте фестивала не само за културу, већ и за туризам и економију. Публика ће сигурно бити задовољна програмом, довољно је споменути да на овогодишњем фестивалу учествују студентска позоришта са четири континента, из 20 земаља. Млади људи носе добру енергију и они који долазе у позориште то осјете.

* ГЛАС: Које су новине овогодишњег фестивала?

ПЕЈАКОВИЋ: Новина овогодишњег фестивала је пет селекција и седам жирија. Укратко, програм чини пет селекција: златна, сребрна, бронзана, дрво кестена и посебна селекција састављена од испитних представа студената глуме са факултета и академија из бивше Југославије. Златну, сребрну и селекцију испитних представа оцјењиваће стручни жири, бронзану селекцију публика, а селекцију дрво кестена сами учесници. Биће и два жирија новинара; један ће чинити уредници културе свих значајних медија и други жири новинара који ће формирати медијски покровитељи фестивала. Већ први "Кестенбург" верификовали су својим ауторитетом истакнути глумци и професори Бранислав Лечић и Ирфан Менсур. Поставили смо високе критеријуме и ове године чланови жирија биће умјетници, културни радници, новинари који имају резултате у раду и који ће дати нову снагу фестивалу.

* ГЛАС: Познато је да је прослављени редитељ Емир Кустурица подржао фестивал и да ће наступити са својим бендом на отварању. Да ли је то само почетак сарадње?

ПЕЈАКОВИЋ: Сам чин свечаног отварања "Кестенбурга", наступ прослављеног редитеља Емира Кустурице и "The No Smoking Orchestra", његов одјек у свијету и времену, биће путоказ студентима који крче свој умјетнички пут. Сусрет са професором Кустурицом и његов пристанак да буде дио нашег фестивала ставио је пред све нас из организационог тима "Кестенбурга" нови, тежак задатак, а то је подићи фестивал на највиши могући ниво. Већ мјесецима изналазимо могућности и покушавамо на све начине да "Кестенбург" буде од прворазредног културног значаја, али и добит за друштво. Опаска Емира Кустурице да има нечег узвишеног у "Кестенбургу" даје нам нови замах и покушаћемо да нашим учесницима и гостима обезбиједимо час у којем ће им прослављени режисер говорити о мајсторствима режије, глуме и умјетности уопште.

* ГЛАС: Ко је све још дао подршку "Кестенбургу"?

ПЕЈАКОВИЋ: Као што град, на примјер Бањалуку, не чине само градске зидине и тврђаве, већ га чине људи; топли, срдачни, које виђамо на улици, у парку, на пијаци, тако су и стуб нашег фестивала људи који својим ауторитетом, позитивним ставом и жељом да оставе трага чине наш фестивал бољим. Захваљујући њима наши гости осјећају да су добродошли. Чак и када наилазе на препреке, административне, техничке, за њих је то авантура, врста посебног доживљаја. Желимо да нађемо начин да, у сарадњи са државним органима, олакшамо члановима студентских позоришта из цијелог свијета долазак на фестивал. Обратили смо се за помоћ надлежним институцијама и наилазимо на разумијевање, а оно што је посебно драгоцјено је да нам се неке личности из свијета културе, привреде, па и политичке елите сами јављају и нуде да помогну. Значај "Кестенбурга" за младе, културу и међународну сарадњу први је препознао предсједник Републике Српске Милорад Додик, који ће бити покровитељ концерта Емира Кустурице и његовог бенда. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић показује вољу и чини све да се Бањалука на још један начин потврди као добар домаћин. Своја врата отвориле су нам и јавне установе града, културе, али и вјерске организације и многи пријатељи "Кестенбурга".

* ГЛАС: Да ли сте затворили финансијску конструкцију? ПЕЈАКОВИЋ: Довијамо се на разне начине, најчешће се ослањамо на добре људе. Свјесни смо чињенице да је смањен буџет за културу, али и да морамо да истрајемо сами. Значи нам много и то што су неке институције које не могу да нам финансијски помогну ставиле на располагање своје капацитете. Захваљујући таквој сарадњи, учесници "Кестенбурга" ће са водичима из Туристичке организације града обићи многе културно-историјске споменике и упознати симболе Бањалуке. Наши гости ће на "Кестенбургу" сазнати како изгледа тврђава Кастел, Храм Христа Спаситеља, Ферхадија, али и упознати се са змијањским везом, који је дубоко укоријењен у нашу традицију, сталном поставком Музеја Републике Српске, пробати бањалучки ћевап, али и упознати чари Врбаса и рафтинга.

Бањалучки бренд

* ГЛАС: Шта је за организаторе највећа инспирација?

ПЕЈАКОВИЋ: Прича о "Кестенбургу" инспирисана је градом на Врбасу. Бањалука је саставни дио идентитета Фестивала студентских позоришта. У свјетским оквирима наш фестивал је познат по томе што се одржава у граду кестена и фестивалске награде носе ту специфичну симболику. Иако је остало још мјесец и по до почетка ове манифестације, фестивалске позоришне ватре већ су се увелико разбуктале. Судећи по атмосфери која влада, као и по подршци знаменитих умјетничких имена и интересовању студентских позоришта са четири континента, "Кестенбург" постаје дио креативне Бањалуке. Сада већ могу одговорно да тврдим, "Кестенбург" ће бити бањалучки бренд.

Златна и сребрна селекција

* ГЛАС: Можете ли да издвојите неку посебно значајну представу која је на фестивалском репертоару?

ПЕЈАКОВИЋ: Свака представа има своју тежину. Сигурно је да се својим квалитетом издвајају представе из златне и сребрне селекције, као и представе студената глуме, који нам долазе из Звечана, Сарајева, Тузле, Новог Сада, Београда, Бањалуке. Драго нам је што ће се фестивал одржати на свим сценама у граду Бањалуци и што ће ове године међу више од 500 учесника бити и наши пријатељи из ДИС позоришта младих и Градског позоришта "Јазавац". То је залог за будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана