Звуци Ресавске пећине у њујоршком театру

Агенције
Звуци Ресавске пећине у њујоршком театру

Београд - Дјело "Ресавска пећина" српског композитора Aрсенија Јовановића увршћено је у програм прославе стогодишњице рођења авангардног америчког композитора Џона Кејyа, која ће бити одржана крајем октобра у њујоршком "Фредерик Лев" театру, јавиле су агенције.

Ријеч је о једној од варијација композиције "Ресавска пећина", која је својевремено добила "При Италија" у Венецији. У угледном "Фредерик Лев" театру на Вашингтон скверу биће изведена 29. октобра у оквиру програма којим организација "Еар то тхе Еартх" обиљежава стогодишњицу Кејyовог рођења.

Јовановићеву композицију чине звуци из чувене Ресавске пећине у источној Србији, снимљени на око 700 метара испод земље. Потичу од запањујућих сталактита, од којих су неки у облику величанствених скулптура, високи и по неколико метара, неки су дебљи, неки опет веома танки и провидни као алабастер.

Јовановић је, иначе, снимао својевремено и самог Кејyа у Музеју савремене уметности у Београду, а касније су се срели и у Њујорку. Емисија са Кејyовим импровизацијама емитована је на РТС-у, али је, према ријечима Јовановића, тај материјал убрзо потом, нажалост, избрисан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана