Звуци Баха и Листа на радост публике

Александра Маџар, Фото: Г. Шурлан
Звуци Баха и Листа на радост публике

Бањалука - Концерт младог пијанисте Милана Савића из Бањалуке одржан је у сриједу увече у пуној концертној дворани Банског двора Културног центра.

Љубитељи класичне музике имали су прилику да уживају у звуцима Баха, Хајдна, Листа и Рахмањинова које је пијаниста са задовољством свирао.

- Веома сам задовољан енергијом која је владала у публици, али и одзивом публике, иако ми је већина тих лица у публици позната - рекао је Милан Савић.

Млади музичар је прошле године поводом двјестогодишњице рођења великана клавирске музике Франца Листа, на гала концерту у концертној дворани Банског двора Културног центра извео сонату фантазију "Послије читања Дантеа".

- То је био мој други јавни наступ у животу и велика је част бити дио те приче. Клавир сам почео да свирам прије четири године и имао сам прије тога само један мали наступ у вијећници Банског двора - испричао је пијаниста и додао да се под утицајем емоција и узбуђења не сјећа како је свирао, те да је тек гледајући снимак са концерта схватио да је било добро.

У децембру исте године наступио је са Симфонијским оркестром Aкадемије умјетности из Бањалуке изводећи Листову "Игру смрти" за клавир и оркестар, што је пропраћено одличним критикама.

Милан Савић је први музичар из БиХ који је наступао са Дубровачким симфонијским оркестром у Кнежевом двору.

- Прошле године сам добио позив од професора Огњена Бомаштара и на његову препоруку сам отишао тамо - рекао је Савић, сматрајући да је оставио добар утисак, јер су га поново позвали на отварање концертне сезоне.

Према његовим ријечима јако је важно за музичаре који планирају да граде концертну каријеру да се представе ван граница своје земље и да на тај начин представе и културу Републике Српске, али и рад Aкадемије умјетности.

- Почетком сљедеће године планирам концерт са оркестром Aкадемије умјетности и одлазак у Дубровник - најавио је Савић.

Мастер студије

Послије завршетка студија на Aкадемији умјетности у Бањалуци Милан Савић је усавршавање наставио на мастер студијама. Истовремено је уписао студије дириговања у класи маестра проф. Огњена Бомоштара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана