Звонимир Ђукић Ђуле: Возићемо се нотама до краја живота

Снежана Тасић
Звонимир Ђукић Ђуле: Возићемо се нотама до краја живота

Наша мисија је музика. Могли смо да одаберемо неки други пут, који би можда био и лакши, али свакако не са толико среће, инспирације и изазова. Овај пут, пут музике је врло неизвестан, јер данас било који креатор у свету никад не зна шта ће бити сутра, сад јеси сутра ниси.

Рекао је то за "Глас Српске" пјевач и фронтмен групе "Ван Гог" Звонимир Ђукић Ђуле, додајући да је веома важно имати добру намјеру и бескрајно вољети оно што се ради. То је и мото ове групе, ниска на коју су нанизали све своје успјехе.

Возићемо се ми нотама до краја живота, јер је чињеница да ће из овог живота мало ко од нас извући живу главу -  истакао је Ђуле.

"Ван Гог" је наступио у приједорском клубу "Life" у оквиру "Приједорских љетних ноћи". Тада су промовисали нове пјесме са албума који је свјетло дана угледао у априлу ове године под називом "Лавиринт". Судећи према реакцијама публике свих генерација, која је те вечери пјевала, не штедећи гласа, све композиције у глас са Звонимиром Ђукићем Ђулетом, без обзира на то да ли су оне нове или старе, као што је "Неко те ноћас има" , Коло" и "Вртешка" које је пјевао на бис, концерт је био за памћење.

* ГЛAС: Да ли више волите свирке на отвореном или затвореном простору ?

ЂУЛЕ: "Ван Гог" је концертни бенд и потпуно је свеједно да ли свирамо у малом клубу или великој хали или на овако дивном месту какво је ово у клубу "Life" у Приједору. На нама је само да се попнемо на бину, да се гледамо са публиком и да свирамо, а још ако имамо повод тако актуелан као што је нови материјал, албум "Лавиринт" и његова промоција, онда нам такве свирке и те како годе.

* ГЛAС: Сходно имену који носи нови албум, да ли сте некад били у лавиринту?

ЂУЛЕ: Константно, али и ви сте исто. Ко од нас није окусио мирис, укус, радост и страх лавиринта, тај тешко да је живео онако какав је заправо живот.

* ГЛAС: Колико је тешко некоме ко је више од 20 година на сцени, да ствара нови албум?

ЂУЛЕ: То је једна посебна задовољштина, јер кад завршите турнеју након две или три године и када се та завеса спусти, не буде вам свеједно. Људи имају посебну енергију без обзира на то где да свирамо и годи нам да будемо поново са њима и онда идемо брже-боље у студио да све те идеје некако објединимо у албум и све то добија свој прави смисао тек када бенд крене на турнеју.

* ГЛAС: Доста музичара прича о кризи, да ли је ви осјећате

ЂУЛЕ: Криза нас је све погодила и није мачји кашаљ, али се молим да на томе и остане да не доживимо кризу духа, морала и да се ми, као људи не отуђимо једни од других, а криза ауторства свакако постоји. Сама чињеница да се неки стари бендови поново враћају на велика врата и тај неки круг се поново отворио, а неки стари се затворио. Рецимо, "Eaglse" су се поново окупили, можда ће и "ABBA", ко зна, јер то значи да су се људи ужелели неке старе музике. "Ван Гог" ради албуме како осјећа и како је по инстинкту негде вођен, потпуно нам је драго што до сада нисмо радили компилације, мада ће вероватно некад доћи тај тренутак када ћемо пожелети да неке песме које нису изашле као први синглови, да их објавимо у неком другом издању, да ли "unplugg" или са џез оркестром или хеви метал, никад се не зна.

* ГЛAС: Издвајате ли неку песму са новог албума?

ЂУЛЕ: Тражите од мене да дам тежак одговор, на први поглед лако питање. Мени је јако драга са албума "Лавиринт" песма "Пипи" и ако узмемо у обзир да је албум отворио први сингл и спот за песму "Нек те тело носи" и сад је кренуо нови спот за песму "Кидаш мој свет", радује ме што се на радио-станицама захуктавају песме као што су "Пипи" и "Рођендан" и "Лепа жена" и "Aеродром", мада се мени посебно свиђа и песма "Мени није ни до чега".

* ГЛAС: Како гледате на каријеру Мајкла Џексона и да ли пратите свео оно што се дешава посљедњих дана око њега?

ЂУЛЕ: После свега, јер није важно да ли вам се музика Мајкла Џексона допада или не, тужан сам што се то догодило. Он је био краљ тога што је радио, а био је оспораван и упркос његовој публици јако усамљен и тужан и надам се да ће се пробудити тамо негде у некој другој башти и да оствари оно што није успео за живота да оствари.

* ГЛAС: Важите за бенд који носи пуно енергије, па стичемо утисак да Вам ти чести наступи дају увијек изнова неки нови импулс, неку нову енергију. Да ли сте се уморили послије 20 година рада?

ЂУЛЕ: Да ли Вам тако изгледамо? Не, никад. Као што сам рекао, "Ван Гог" кад крене, не зауставља се и ми често кажемо од када смо ушли у комби и кренули овим путем, не излазимо из њега докле год будемо могли да се крећемо и млатарамо рукама, певамо и свирамо.

Рамирез

* ГЛAС: У једној пјесми дијелите микрофон са Рамирезом, о коме се ради и какви су утисци проистекли из те сарадње?

ЂУЛЕ: Ради се о нашем пријатељу Рамирезу, јер овај албум за разлику од претходних има више гостију, оних људи чијем се музичком умећу дивимо. Он је наш дугогодишњи пријатељ који је некада био у групи "Sunshine" и један случајни сусрет смо одлучили да овековечимо, заједно испред микрофона у песми "Мени није ни до чега". Они који је нису чули, кад је чују схватиће да песма није могла да изабере бољи тренутак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана