Зое Кида за "Глас": Вјеровала сам у своју искру талента

Бранислав Предојевић
Зое Кида за "Глас": Вјеровала сам у своју искру талента

Никада нисам правила компромисе нити се "укалупљивала" у трендове, покушавајући да будем неко други. Још као мала препознала сам у себи искру талента и вјеровала у њу.

Рекла је ово за "Глас Српске" Зое Кида, истакнута кантауторка и пјевачица позната по својој свестраности и аутентичности у музичкој индустрији. Кроз своју богату каријеру, која обухвата различите музичке жанрове и пројекте, Зое је успјела да изгради јединствен лични бренд, задржавајући досљедност и вјеру у своју умјетничку визију. Како она сама каже успјела је да остане вјерна себи у свијету пуном компромиса, преброди изазове на путу успјеха, као и савлада кључне лекције које ће пренијети младим музичарима као предавач на предстојећем "Ескапе вокалном кампу".

- Радила сам на себи, знајући да ће доћи дан када ће мој рад и личност бити препознати. Одувијек ми је било важно да оно што радим има смисао, сврху и квалитет, да није празно слово на папиру нити одглумљено осјећање. Вјерујем да то људи препознају - рекла је Кида.

ГЛАС: Шта је био највећи изазов с којим сте се сусрели у изградњи свог бренда као умјетнице и како сте га превазишли?

КИДА: Највећи изазов свакако је био упуштање у соло каријеру. Та одлука да кренеш сам је велики изазов и својеврсна авантура. Приступам животу рационално, али за овај посао потребно је имати подједнако развијен рацио и креативност. Као умјетник, од мене се очекују инспирација, занос и емотивни набој, док паралелно мој "невидљиви брат близанац" рјешава административне задатке, потписује уговоре и мултитаскује у свим смјеровима. То је помало шизофрена улога на коју се навикнеш, јер музички бизнис на нашој сцени није развијен на начин који подржава аутентичност, оригиналност и независност.

ГЛАС: С обзиром на то да ћете бити предавач на "Ескапе вокалном кампу", шта сматрате најважнијим аспектом личног брендирања за младе музичаре?

КИДА: Најважније је препознати сопствени сензибилитет и одабрати музички правац. Кључ је у томе да се постигне јасна слика и имиџ, који ће кроз вријеме опстати. Ако желимо да се бавимо овим послом морамо имати почетак, средину и крај. Када људи почну да се препознају у ономе што јесмо и што радимо, тада се ствара лојална публика која нас подржава.

ГЛАС: Које су кључне лекције које сте научили током своје каријере, а које ћете подијелити са полазницима кампа?

КИДА: Много тога сам научила и спремна сам да то несебично подијелим на предавању на "Ескапе вокалном кампу". Прије свега, важно је бити одважан и одлучан у залагању за оно у шта вјерујемо. Проналажење снаге у себи, чак и када се чини да подршке нема јесте кључ успјеха. Такође, самопоуздање у кључним тренуцима, превазилажење треме, препознавање људи који су уз нас и разумијевање дипломатије, толеранције и стрпљења, за које је потребна извјесна зрелост, лекције су које бих издвојила. Зато сам изузетно срећна што ћу ове године имати прилику бити дио овог пројекта који организује моја колегиница и пријатељица Маја Манојловић. У заједничком циљу да мотивишемо, инспиришемо и пренесемо своја знања и искуства учесницима, радићемо на томе да сваки учесник кампа извуче свој максимум и постигне своје циљеве и очекивања.

ГЛАС: Како балансирате између умјетничке аутентичности и комерцијалног успјеха и колико је то важно за грађење бренда у музици?

КИДА: Мислим да је за срећан живот потребна мјера, односно баланс свих његових чинилаца. То је уједно и мој рецепт.

Ескапе

Камп "Ескапе" одржаће се од 18. до 22. септембра у природном амбијенту недалеко од Бањалуке, а пријаве за учешће у кампу отворене су до 1. септембра 2024. године.

Уз Зое Кида, током пет дана трајања кампа, у радионицама ће учествовати и кантауторка Христина Вуковић, кореограф Ана Мазалица, фитнес тренер Александра Ступар и Маја Манојловић, вокални педагог и организатор "Ескапе вокалног кампа", која ће и на овогодишњем кампу бити задужена за вокалне тренинге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана