“Златна вила”: Вечерас завршно вече и проглашење побједника

Агенције
“Златна вила”: Вечерас завршно вече и проглашење побједника

Приједор - На завршној вечери Међународног фестивала хорова “Златна вила” у Приједору вечерас ће наступити Прво београдско пјевачко друштво из Београда, Градски збор “Бродосплит” из Сплита, Женски хор Музичке академије са Цетиња и београдски Академски хор “ Обилић”, јавиле су агенције.

Завршној вечери фестивала, која почиње у 19.30 часова, како је најављено, присуствоваће и министар управе и локалне управе Републике Српске Лејла Решић.

Наступе хорова са обје фестивалске вечери оцјењиваће трочлани жири - предсједник Светислав Божић, те чланови Златан Синдичић и Милорад Кењаловић, а и публика ће моћи да гласа.

Дванаести међународни фестивал хорова “Златна вила” синоћ је отворио начелник општине Приједор Марко Павић, који је овом приликом присутне у сали Позоришта Приједор подсјетио да у овом граду постоји традиција хорског пјевања која је дуга 125 година.

Прво фестивалско вече почело је ревијалном наступом хора Српског црквеног-пјевачког друштва “Вила” из Приједора, који је на прошлогодишњем фестивалу освојио награду стручног жирија.

Потом су наступили гости из Украјине - Хор “Елегија” из града Долина те Пјевачки збор “Јосип Штолцер Славенски” из Чаковца, Мешани певски збор “Зарја” из словеначког мјеста Аквониј Шентвид и Мјешовити хор “ Уна” из Новог Града.

Према пропозицијама, хорови су обавезни да у свом двадесетминутном наступу изведу пет композиција припремљених за фестивал - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

Најбољи према мишљењу стручног жирија освојиће плакету “Златна вила” и главну новчану награду од 5.000 КМ, а предвиђена је додјела још пет посебних признања - најбоље изведбе савременог, домаћег и духовног жанра, те повеља за дјела старог мајстора, иновацију и виртуозност у интерпретацији, као и Повеља - награда публике и новчани износ од 1.500КМ.

У пратећем програму Фестивала предвиђено је и одржавање традиционалног семинара за хоровође, односно наставнике музичке културе.

Организатор Међународног фестивала хорова “Златна вила” је општина Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана