“Златна вила” хору “Обилић”

Снежана Тасић
“Златна вила” хору “Обилић”

Приједор - Aкадемски хор “Обилић” из Београда побједник је 12. међународног фестивала хорова “Златна вила”, док је награду публике добио Градски збор “Бродосплит” из Сплита.

Предсједник жирија Светислав Божић рекао је у суботу на завршној вечери фестивала да је жири био једногласан и да су пресудиле нијансе код високог умјетничког нивоа који су носила оба хора која су освојила награде жирија и публике.

- Нијансе естрадне комуникативности и нека фина софистицираност коју је постигао хор “Обилић” помогла је да жири донесе једну популистичкију одлуку, а да при том поштујемо високе законе уметности. Да смо другачије одлучили, опет не бисмо погрешили, тако да су буквално пресудиле нијансе - рекао је Божић.

Диригент побједничког хора Даринка Матић-Маровић истакла је да су чланови овог хора изузетно задовољни учешћем на овом фестивалу, који је обиљежио квалитетан наступ хорова из више земаља.

- Приједор је град који се свима нама допао, топла и зналачка публика је нешто што нас је инспирисало да у наступу дамо свој максимум. Радујемо се овој награди, која нема ништа мањи сјај него неке награде освојене на много звучнијим такмичењима, за којима овај међународни фестивал нимало не заостаје - казала је Матић-Маровић.

Осим плакете “Златна вила”, награде за врхунске домете у хорском пјевању коју прати новчана награда од 5.000 марака, те награде публике коју прати новчани износ од 1.500 марака, ове године је жири, у чијем су саставу, поред Божића, били и Златан Синдичић и Милорад Кењаловић, додијелио и свих пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.

Посебно признање за аутентични умјетнички приступ и емотивност музичког израза добила је Светлана Вилић, диригент хора Првог београдског певачког друштва, а посебно признање за најбољу изведену композицију у области духовне музике припало је Пјевачком збору “Јосип Штолцер Славенски” из Чаковца.

Женски хор Музичке академије са Цетиња освојио је посебно признање за најбоље изведено савремено дјело, док су хору “Бродосплит” из Сплита припале двије посебне награде - за најбоље изведено дјело старог мајстора и за најбоље изведено домаће дјело. Поред титуле свеукупног побједника фестивала, Aкадемски хор “Обилић” освојио је и посебно признање за иновацију и виртуозност у интерпретацији музичког дјела.

Осим награђених, на овогодишњој “Златној вили” учествовали су још гости из Украјине - Хор “Елегија” из града Долина, Мешани певски збор “Зарја” из словеначког мјеста Aквониј Шентвид и Мјешовити хор “Уна” из Новог Града.

Финалној вечери фестивала присуствовала је и министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Организатор Међународног фестивала хорова “Златна вила”, који је био једна у низу манифестација којом град на Сани, са традицијом хорског пјевања дугом 125 година, обиљежава 16. мај, Дан општине, била је општина Приједор.

Успјеси

Aкадемски хор “Обилић”, који има више од 120 чланова, основан је 1884. године на Универзитету у Београду, тадашњој Великој школи. Хором су до сада дириговали Јосиф Маринковић, Станислав Бинички, Јован Бандур и многи други. Даринка Матић-Маровић је на челу овог хора од 1981. године. “Обилић” је обишао читав свијет, само у Aмерици су имали више од 500 наступа. Учествовали су на највишим могућим такмичењима, а хор је и резиденцијални хор Београдске филхармоније и познат је по извођењу многих великих инструменталних дјела у најпознатијим дворанама свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана