Златна медаља за хор "Бањалучанке" у Италији

M.M.
Златна медаља за хор "Бањалучанке" у Италији

Бањалука - Женски камерни хор "Бањалучанке" из Бањалуке освојио је златну медаљу и тријумфовао у категорији традиционалне музике на управо завршеном 14. Интернационалном хорском такмичењу "IN CANTO SUL GARDA " који је одржан у италијанском граду Рива дел Гарда.

Под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, хор "Бањалучанке" је наступио као једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у свом укупном фестивалском и такмичарском програму окупило 16 хорова из 12 земаља свијета.

Хор се представио композицијама значајних аутора домаће хорске литературе,  а све ансамбле оцјењивао је стручни жири, сачињен од угледних свјетских експерата за хорску музику из Норвешке, Њемачке и Италије. Умјетнички директор такмичења ове године је био истакнути  мађарски диригент Габор Холерунг.

  - Срећни смо и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарскх наступа на интернационалној хорској сцени а посебно имајући у виду чињеницу да је у овој години дошло до велике смјене генерација у ансамблу, те је као што смо и најављивали први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у  Италији представљао тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну и веома захтјевну такмичарски сезону. Због овог је наш осјећај поноса још већи  јер је чак осам нових чланица хора први пут дебитовало на једном међународном такмичењу, те нам на најљепши могући начин показало да "Бањалучанке" не треба да брину за своју будућност - рекао је диригент хора Младен Матовић и рекао да су посебно срећни што су поред побједе у категорији традиционалне музике освојили и највећи број бодова на читавом такмичењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана