Жика Јелић, Yu grupa - Музиком подсјећамо на боља прошла времена

Сања Јокић
Жика Јелић, Yu grupa - Музиком подсјећамо на боља прошла времена

Музички уредници на појединим телевизијама криви су за то што млади људи одрастају уз музику која је неквалитетна и која шаље лоше поруке.

Рекао је ово "Гласу Српске" један од оснивача и басиста легендарне "Ју групе" Жика Јелић.

- Постало је потпуно прихватљиво да бројне приватне телевизије на којима се приказује све и свашта и које се боре за што већу гледаност профилишу музички укус омладине. Рокенролу се у медијима даје јако мало простора, тако да се млади у почетку најчешће опредељују за овај музички правац, али што више време одмиче, схвате да ту не могу направити ништа озбиљније па се приклоне владајућем комерцијалнијем звуку - рекао је Јелић, додавши да је рокенрол у основи музичка форма, али се она разликује од групе до групе, па их тако начин на који користе гитаре и изводе композиције чини другачијим од осталих.

Истакао је да је поносан на то што 90 одсто њихове публике чине млади који знају све њихове пјесме, као и они који припадају старијим генерацијама којима њихове мелодије представљају подсјетник на боље прошле дане и на то како се некада свирао рокенрол.

Дешавало им се, додаје, да пјесме на које "типују" не заживе међу слушаоцима, док оне које за вријеме снимања нису сматрали фаворитима олако нађу свој пут до публике.

- Радимо на новом музичком издању, али још увек не знамо да ли ћемо објавити комплетан CD или само неколико обрађених песама - казао је Јелић.

Када је ријеч о гостовању у Републици Српској, истакао је да у Приједор долазе сваке године јер "имају људе који овај град несебично опскрбљују добром музиком".

- Када је реч о Бањалуци, сви позиви који су се десили нису се реализовали из нама непознатих разлога, али чим нађемо добар простор и организатора, биће нам задовољство да се дружимо и уживамо у рокенролу - нагласио је Јелић.

Напомиње да за пет деценија бављења рок музиком није било лоших критика на њихов музички рад.

- Критика није било ни на последња наша издања. Раније је било разних критика, али не на музику, него на неке баналне ствари. Питали су нас тако докле ћемо бити на сцени и да ли се мислимо "распадати", па до тога зашто смо тако статични на бини и не правимо неке "урнебесне" покрете - казао је Јелић.

Инспирација

Јелић напомиње да га је рок музика привукла 60-их година прошлог вијека "када је чуо необичан звук електричне гитаре и песме америчке продукције која је имала бројне поклонике широм света".

- Хармонику коју сам до тада свирао потпуно сам занемарио и посветио се чвршћем звуку. Не размишљајући и не калкулишући тиме чиме ћу да се бавим, спонтано сам се окренуо року. Тако је све до данас. Пати Холи и Елвис Присли само су нека од славних имена уз чију сам се музику усавршавао - каже Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана