Женски камерни хор Бањалучанке одржао концерт: Спој хитова и традиције добитна комбинација

Цвија Мркоњић
Женски камерни хор Бањалучанке одржао концерт: Спој хитова и традиције добитна комбинација

Бањалука - Женски камерни хор "Бањалучанке" још једном је побрао громогласне аплаузе, приредивши ноћ за памћење публици која је присуствовала њиховом традиционалном годишњем концерту одржаном у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Дворана Банског двора у недјељу увече била је испуњена до посљедњег мјеста, а колико је публика жељно ишчекивала концерт, говори и чињеница да је неколико стотина грађана остало испред Културног центра, јер мјеста у дворани није било за све заљубљенике у хорску музику.

"Бањалучанке" су наступиле на Свјетски дан хорског пјевања и једини су хорски ансамбл из БиХ који се и ове године придружио обиљежавању овог догађаја.

Диригент хора Младен Матовић је објаснио да је концерт био подијељен у три дијела, чиме је овај хорски састав још једном доказао своју јединственост у погледу жанровске разноврсности репертоара хора.

- Први дио обухватао је захтјеван репертоар савремене умјетничке музике домаћих и страних аутора, а посебну пажњу је изазвала премијера композиције енглеског аутора Карла Џенкинса "Адиемус" - казао је Младен.

Извођење Матовићеве композиције "Одбројавање или три на 'е", са упечатљивом завршном сценом и перформансом, у којем изнервирани чланови хора "убијају" диригента на сцени, изазвало је највеће одушевљење публике и награђено је најдужим аплаузом.

У другом дијелу концерта "Бањалучанке" су се на сцени појавиле у традиционалним народним ношњама изводећи композиције инспирисане традиционалном музиком Балкана.

- Посљедњи дио концерта био је резервисан за популарнији програм и хорске аранжмане највећих свјетских хитова популарне музике и познатих филмских тема - навео је Матовић.

Гласни аплаузи након скоро сваког извођења доказ су колико публика цијени рад овог хора, а несумњиво су били и вјетар у леђа увијек расположеним члановима, као и самом диригенту.

Несумњиво је да су "Бањалучанке" са Младеном Матовићем на челу дале све од себе да би на публику пренијеле исконску емоцију која је исијавала из сваке композиције.

Женски камерни хор основан је 1977. године, на иницијативу познатог бањалучког музичког педагога Анте Шашића и званично је најстарији женски хорски ансамбл на подручју Српске, а 2009. године Свјетска хорска асоцијација га је уврстила на званичну ранг-листу педесет најбољих женских хорова свијета.

Хорска олимпијада

Ове године Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу на Европском хорском првенству одржаном у Магдебургу и Њемачкој, а захваљујући том резултату, директно су се квалификовали на Свјетску хорску олимпијаду.

Свјетска хорска олимпијада ће бити одржана половином 2016. године у Сочију у Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана