Женски камерни хор "Бањалучанке" на такмичењу у Италији

Миланка Митрић
Женски камерни хор "Бањалучанке" на такмичењу у Италији

Бањалука - Након вишемјесечних и интензивних припрема женски камерни хор "Бањалучанке" налази се пред новим такмичарским изазовом и учешћем на реномираном 14. Интернационалном хорском такмичењу "In Canto Sul Garda" које ће бити отворено у петак, а трајаће до сљедећег уторка.

Под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, женски камерни хор "Бањалучанке" наступиће као једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу.

- Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и Републике на једном оваквом такмичењу и, као увијек до сада, даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. Иако знамо да су од стране наше јавности увијек висока очекивања када су у питању интернационални такмичарски наступи, незахвално је давати било какве прогнозе јер љепота музике као временске умјетности лежи у томе што ниједан наступ или било које извођење неке композиције никад нису у потпуности исти - много је фактора који у датом тренутку утичу на само извођење и одлучују о коначном резултату - рекао је Матовић.

Такмичење ће окупити 16 хорова из десет земаља свијета (Швајцарска, Чешка, Њемачка, Финска, Ирска, Италија, Израел, Норвешка, Пољска и Тајван), а "Бањалучанке" ће се представити композицијама домаћих аутора.

- Будући да је ово прво велико такмичење на које одлазимо након велике смјене генерација у хору, са чак осам нових чланица којима ће ово бити дебитантски такмичарски наступ, резултат нам није толико у првом плану колико жеља да одржимо континуитет присуства на међународној сцени и да тестирамо могућности пред велика свјетска такмичења у наредној години - додао је Матовић.

Ансамбле ће оцјењивати интернационални трочлани стручни жири сачињен од угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана