Жељко Јоксимовић уочи концерта у Бањој Луци - Ретро стил у новим пјесмама

Дејан Вујанић
Жељко Јоксимовић уочи концерта у Бањој Луци - Ретро стил у новим пјесмама

Нови албум познатог кантаутора Жељка Јоксимовића који је објављен у 300 хиљада примјерака готово је скроз распродат.

Бањолучка публика имаће прилику да уз карту за Јоксимовићев концерт, који ће се одржати 15. децембра у дворани "Борик", добије нови ЦД популарног пјевача. 

Све композиције на албуму једноставно названом "Жељко Јоксимовић" урађене су у ретро стилу осамдесетих, а постпродукција је урађена у студију "Универзал" у СAД под вођством чувеног композитора Владе Мелера. Насловну нумеру "Љубави" на Јоксимовићеву музику написао је Момчило Бајагић Бајага.

- Могу да кажем да сам веома срећан, песме су љубавне, текстови изузетно добри, а што се интерпретације тиче, мислим да сам овога пута себе превазишао - рекао је Јоксимовић.

Већ средином деведесетих година Јоксимовић ниже успјехе на фестивалу "Београдско пролеће" као композитор. Његова композиција "Звоне тамбуре" освојила је прву награду 2000. године на фестивалу "Златна тамбурица" у Новом Саду.

Успјех који је забиљежио на фестивалу "Пјесма Медитерана" у Будви 1998. године са композицијом "Песма сирена" (награда за интерпретацију) омогућио му је пут на два престижна међународна фестивала у Бјелорусији, у градовима Могиљову и Витјебску. Те, 1999. године, на оба фестивала осваја гран при.

Крај деведесетих се везује за његов рад на пољу компоновања музике за позоришне представе, међу којима су "Мандагра", "Љубинко и Десанка", "Роб љубави", "Пешице", "Немам да платим, нећу да платим".

Прекретницом на пољу његовог солистичког рада у области поп музике сматра се 2000. година, када издаје свој први албум за продукцијску кућу "City Records". Резултат тог рада био је очигледан. Његов први албум проглашен је за најпродаваније издање ове куће у 2000. години.

Године које слиједе задржаће га у самом врху српске поп музике. Бројне награде које су услиједиле послије првог албума оправдале су његов квалитет и истрајност.

Преломном у његовој каријери сматра се 2004. година, када са композицијом "Лане моје" побјеђује на националном избору за представника Србије и Црне Горе за "Евросонг". Послије дугог низа година Србија и Црна Гора добиле су свог представника на овом престижном европском такмичењу. Друго мјесто у укупном пласману на избору за пјесму Евровизије у Истанбулу и специјална награда за најбољег композитора тог фестивала – Тхе Мацел Безенцон Пресс ањорд, отворили су му пут ка врху европске музичке сцене.

Успјех на "Евросонгу" промијенио је ток његове каријере. Овај преломни моменат дао је посебан печат његовом музичком опусу и композицијама које настају послије 2004. године. О томе говоре и резултати које постиже на пољу компоновања у наредним годинама. Већ сљедеће године поново се појављује на "Беовизији" и националном избору за представника Србије и Црне Горе за "Евросонг" са композицијом "Јутро", коју ради за Јелену Томашевић.

Децембра 2005. године излази албум који биљежи фантастичне успјехе и тираж од преко 500 хиљада примјерака. Овај албум квалитативно представља велики помак у његовој каријери.

У том периоду Јоксимовић се опробао и као композитор филмске музике. У сарадњи са продукцијском кућом "Цобра" ради музику за филм "Ивкова слава".

Успјех који је забиљежио 2004. године на "Евросонгу"   поновљен је и 2006. у Aтини, када са композицијом "Лејла", коју пише за групу "Хари Мата Хари" – представника БиХ, осваја треће мјесто, али и престижну награду за најбољег композитора – "Composeraward 2006" према мишљењу свих композитора – учесника овог фестивала.

На "Беовизији" 2008. године Жељко Јоксимовић се појављује као композитор побједничке пјесме "Оро" коју изводи Јелена Томашевић и која представља Србију на "Евросонгу 2008".

Исте године именован је од стране Радио-телевизије Србије и ЕБУ за домаћина "Евросонга 2008" заједно са водитељком Јутарњег програма РТС-а Јованом Јанковић.

Компилација

Сарадња и дует са аустријском пјевачицом Таме Харисон на композицији "I live my life for you" забиљежила је велики успјех широм Европе. Издавачка кућа "Ворнер" уврстила је ову композицију у компилацију на којој се, поред поменутог дуета, налазе и нумере Робија Вилијамса, групе ABBA и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана