Жеља звана Бања Лука

Дејан Вујанић
Жеља звана Бања Лука

На званичном сајту Ленија Кравица у календар концерта увршћен је и концерт на Градском стадиону у Бањој Луци 9. јуна, са почетком од 20 часова.

Организатор Синиша Томић рекао је да је ово доказ Ленијеве жеље да одржи концерт у Бањој Луци и да "Front Stage" још чека званичну потврду подршке Владе Републике Српске.
- Град Бања Лука је са нама, а сваки дан добијамо понуде од компанија које би да буду спонзори до сада највећег спектакла у овом граду. Још само чекамо да Влада Републике Српске одобри средства која су нам потребна да би цијена улазница била 15 и 30 евра - рекао је Томић.
Он је нагласио да ће ово бити уједно и најјефтинија цијена улазнице на Ленијевој турнеји, па је за очекивати да у Бању Луку дођу и фанови из других земаља.

Кравиц је до сада снимио седам студијских албума, а процјењује се да је продато више од 20 милиона носача звука са његовом музиком. Током каријере освајао је многобројне музичке награде, а "Гремији" признање за најбољег мушког извођача добио је четири године заредом (од 1998. до 2002.). Осим што је текстописац и извођач, Кравиц аранжира и продуцира, а свира гитару, бас, бубњеве, клавијатуре и перкусије.

Рођен је 26. маја 1964. у Њујорку под правим именом Леонард Aлберт Кравиц. Као дијете је почео да свира бубњеве, па гитару. Син је ТВ продуцента Саја Кравица руско-јеврејског поријекла и глумице Рокси Рокер поријеклом са Бахама.
Захваљујући оцу, упознао је многе yез музичаре као што су Ела Фицералд, Дјук Елингтон, Сара Вон, Мајлс Дејвис, а на њега су велики утицај имали и соул музичари Џејмс Браун, Aрета Френклин, Стиви Вондер и Куртис Мејфилд. Као члан "Californa Boys" хора Кравиц прави своје прве кораке ка рок музици, и под великим утицајем Принса полако улази у свијет музике. Након неколико покушаја да добије уговор за плочу, Лени Кравиц напушта имиy Принса и окреће се својим ранијим узорима и класичним рокерима попут Џимија Хендрикса и састава "Led Zeppelin".
Првјенац "Let Love Rule " објавио је 1989. године и креће на турнеју гдје наступа као предгрупа "Tom Petty and the Heartbreakers ". Aлбум убрзо постиже изненађујући успјех и скреће пажњу музичких критичара на младог умјетника.

Убрзо објављује други албум "Mama Said", на којем је насловна нумера посвећена његовој мајци, док су остале инспирисане његовим разводом од тадашње супруге Лизе Боне.

Aлбум "Are You Gonna Go My Way" из 1993. године постиже велики успјех и омогућује Ленију Кравицу продор на комерцијалну музичку телевизију МТВ али и велике концертне наступе.
Заједно са успјехом својих албума Лени Кравиц постаје аутор још једног великог хита "Justify My Love" који препушта Мадони.
Поред успјешне музичке каријере Кравиц паралелно пише пјесме за Мика Џегера и велике рок саставе као што је "Aerosmith".
Током своје каријере Лени Кравиц није дозвољавао себи да буде укалупљен у одређени музички жанр. Током година Кравиц је истраживао могућности соула, фанка, регеа и рок музике.
Свој посљедњи албум "It Time For A Revolution" Лени Кравиц објавио је 2008. године.

Лени Кравиц напунио "Aрену"

Прошле године Лени Кравиц је одржао концерт у Београдској "Aрени" у оквиру турнеје "It is time for love revolution".

Послије дужег времена за концерт су отворене горње трибине "Aрене" и једино тамо у посљедњим редовима могло је да се нађе слободно мјесто, док су доње трибине и партер у коме се стајало, били пуни фанова овог пјевача. Концерт је почео првом нумером са свог актуелног албума "Лове Револутион", а наставили су да се нижу хитови "It Ain't Over Til It's Over", "All I Ever Wanted", "Be", "American Woman".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана