За­вршни­ца Ме­ђу­на­ро­дног џез фес­ти­ва­ла “Ни­швил”

Глас
За­вршни­ца Ме­ђу­на­ро­дног џез фес­ти­ва­ла “Ни­швил”

НИШ - Ме­ђу­на­ро­дни џез фес­ти­вал “Ни­швил”, ко­ји је тра­јао од 14. до 17. ав­гус­та, пред­ста­вио је око 200 му­зи­ча­ра из пе­тна­ес­так зе­маља сви­је­та, ја­ви­ле су аген­ци­је.

За посљедње ве­че фес­ти­ва­ла ор­га­ни­за­то­ри су на­ја­ви­ли нас­туп бри­тан­ског блуз му­зи­ча­ра Ја­на Си­га­ла с ни­шким “Си­ти бен­дом”. По­ред Си­га­ла, на за­вршни­ци фес­ти­ва­ла тре­ба­ло је да нас­ту­пе Њујор­шки ска џез ор­кес­тар и жен­ски хор из Со­фи­је “Мис­те­ри­ја бу­гар­ских гла­со­ва”.

Си­га­лов нас­туп, пре­ма про­гра­му, био је пре­дви­ђен за пет ми­ну­та при­је по­но­ћи на би­ни “Не­бо”, по­сли­је три­ја фран­цус­ког му­зи­ча­ра Ја­на Ва­цла­ва Ва­не­ка, те Њујор­шког ска џез ор­кес­тра. На би­ни “Земља” тре­ба­ло је да нас­ту­пе со­фиј­ски хор “Мис­те­ри­ја бу­гар­ских гла­со­ва”, по­зна­та ма­ке­дон­ска гру­па “Леб и сол” и хрват­ски пје­вач Да­до То­пић.

Со­фиј­ски жен­ски хор “Мис­те­ри­ја бу­гар­ских гла­со­ва” је­дан је од првих пред­ста­вни­ка “world” му­зи­ке. Aн­сам­бл, ко­ји посљедњих де­це­ни­ја пре­дво­ди ди­ри­гент До­ра Хрис­то­ва, пред­ста­вио је сви­је­ту све бо­гат­ство бал­кан­ских ри­тмо­ва и ме­ло­ди­ке, и то кроз кла­си­чну ви­ше­гла­сну хор­ску пос­тав­ку у ком­би­на­ци­ји са ста­рим грле­ним пје­вањем ка­ра­кте­рис­ти­чним за се­ос­ко по­дру­чје не са­мо Бу­гар­ске, већ и до­брог ди­је­ла Бал­ка­на.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана