Завештање прави искорак

Александра Маџар
Завештање прави искорак

Лакташи - Aлбум "Завештање" Етно-групе "Траг" из Лакташа ускоро би требало да угледа свјетлост дана. Најавила је ово један од оснивача и умјетнички руководилац "Трага" Валентина Милекић.

- У протекле три године стрпљиво смо радили на припреми материјала за снимање албума "Завештање". Покушали смо да учинимо мали искорак, првенствено у квалитативном смислу у односу на претходни албум - каже Милекићева која води групу "Траг", основану прије десет година.

Групу је основало неколико младих ентузијаста из лакташког КУД-а "Славко Мандић" и чине је десет чланова, четири женска вокала и шест инструменталиста.

- У 2013. години планирали смо снимање два спота за пјесме са албума "Завештање". Гости на албуму су ансамбл "Источник" и перкусиониста Дамир Марјановић - најавила је Милекићева.

Истиче да за љето 2013. планирају велики концерт на бањалучкој тврђави Кастел као промоцију албума и поклон публици поводом јубилеја групе "Траг".

- Први наступ у 2013. одржаћемо на свечаној академији поводом Дана Републике у Бањалуци, а послије тога ће услиједити неколико цјеловечерњих концерата у БиХ и Хрватској - рекла је Милекићева.

Подсјетила је да су у мају 2008. завршили снимање првог албума, под називом "Звуци Балкана", који је продат у четири хиљаде примјерака, а неке од пјесама и спотова имају велику гледаност на "Јутјубу".

"Траг" се послије гостовања у региону припрема за турнеје у Холандији, Швајцарској и Њемачкој.

- Срећни смо што су на нашим концертима у региону пуне сале, али и што је квалитет музике коју изводимо препознала публика широм свијета. О томе свједоче позиви за гостовања и награде на великим свјетским фестивалима. То нас је додатно подстакло да наставимо рад на његовању традиционалне музике - каже Милекићева.

Опера "Дом за вешање"

- У јулу смо имали прилику да учествујемо у веома интересантном пројекту Емира Кустурице, опери "Дом за вешање". Ово је за нас било сасвим ново и интересантно искуство. Биле смо Циганке и нека врста хора који коментарише, али и прати радњу. Почетком 2012. "Траг" је наступио на Међународном филмском фестивалу "Кустендорф" на Мокрој Гори, па је тако почела ова занимљива сарадња - каже Валентина Милекић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана