"Забрањено пушење" тужи Нелета Карајлића и забрањује извођење пјесама

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Загребачко Забрањено пушење саопштило је данас да је њихов вођа Давор Сучић, познатији као Сејо Сексон, забранио извођење његових песама Ненаду Јанковићу, познатијем као Неле Карајлић, и виолинисти Стефану Миленковићу, до епилога судских тужби.

У саопштењу се наводи да се Карајлићу и Миленковићу "на интервенцију аутора, менаџмента и издавача групе Забрањено пушење, забрањује сваки вид кориштења, и отказује право на јавно извођење свих музичких ауторских дјела чији је власник СОКОЈ-ев аутор Сучић".

"Без икаквог усменог или писменог одобрења Карајлић је у више наврата користио бренд и ауторска дјела Забрањеног пушења, да би та дјела незаконито уступао у пословним трансакцијама", каже се у саопштењу.

Како је наведено, Карајлић је потписивао уговоре у којима се "лажно представљао као потпуни власник ауторских и фонограмских права", и другим физичким и правним лицима је "уступао интелектуално власништво које му законски не припада".

Сексонов бенд је оцијенио да је Карајлић на незаконит и "на крајње неукусан и непримјерен начин у сарадњи са Миленковићем, вршио измјене и преаранжирање изворних композиција Забрањеног пушења у класичну форму".

Према наводима Забрањеног пушења, Карајлић је то радио "без икаквог претходног обавјештавања и одобрења већинских и легалних аутора, уз потпуну измјену оригиналног духа и естетике дјела које је користио".

"Због свега наведеног Забрањено пушење и СОКОЈ-ев аутор Сучић повлаче дозволу за јавно извођење својих дјела, како на територији Србије, тако и у иностранству", каже се у саопштењу.

Како је наведено, забрана важи "до епилога судских тужби за заштиту чланова и аутора Забрањеног пушења од злоупотреба имена, ауторских дјела и незаконитог понашања од стране бившег члана групе Јанковића и организатора концерата који овакве програме промовишу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана