Вокал и гитариста Џез поези кабареа Саша Берендика: Емотивна бомба поезије и џеза

Александра Маџар
Вокал и гитариста Џез поези кабареа Саша Берендика: Емотивна бомба поезије и џеза

Бањалука - Попут свјетлости у августу, идеја о снимању албума сијевнула је из главе нашег пијанисте Милана Савића. Таква идеја умије да освијетли филм и упропасти фотографије. Остану само нијема питања: "Да ли је вријеме за то? Чему? А да ми још неко вријеме само свирамо? Откуд нам новац?".

Овако је за "Глас Српске" гитариста, вокал и један од идејних твораца "Џез поези кабареа" Саша Берендика почео причу о првом албуму, плановима и идејама њихове музичке приче која је тек почела, а већ је "купила" све оне који имају моћ да осјете емотивну "бомбу" коју овај састав поезијом и џезом баца из себе у публику.

- Милан је имао спремне рационалне одговоре и сумануту дозу ентузијазма и довољно студијске опреме. И би свјетло и би дан снимања, баш негдје крајем августа - наставља Берендика.

Бубањ је, како каже, сниман у великом студију РТРС-а, према идеји тон мајстора Владе Владетића, који је сада и стални члан екипе "Џез поези кабареа".

- У току је фаза снимања бас линија. Дакле, наши Дејани и Тркуља и Ђорђевић већ се добрано зноје. О Милану да не говоримо. Остали чекају свој ред. Не журимо. У међувремену организујемо нове концерте - објашњава Берендика.

Снимање албума за њих је велики изазов, а план им је да публици поклоне десет нумера, па да удобно заваљени у своје фотеље буду у могућности да слушају сјајну свирку и поезију Небојше Курузовића, вокала бенда.

- Пустићемо да и господа Случај и Процес дају свој допринос. Изазов је свакако велики. Како у албум транспоновати све оне елементе, енергију, интерну комуникацију унутар бенда и ону комуникацију са публиком која је кључна за "Џез поези кабаре"? Да ли ће се нешто изгубити? Да ли ће се нешто добити? Ко то зна? Ту је негдје и одговор на питање одговорности. Ипак, радимо нешто попуно ново. И та неизвјесност је дио игре. А најљепше је кад се играмо - истакао је Саша.

Момци се вриједно спремају, јер овог мјесеца у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" наступају у Београду, Новом Саду и Суботици.

- Љетос смо закаснили са пријавом за "Нишвил", највећи џез фестивал у региону, али сљедеће године смо тамо сигурно. Преговарали смо са Рамбом Амадеусом који у Херцег Новом такође организује џез фестивал. Њему се заиста допао наш концепт. Мислим да идући нећемо пропустити. У овој фази је важно успостављати контакте и ширити нашу причу. Дакле, свирати што више. А путовати и свирати? Има ли шта љепше од тога - закључује Берендика.

"Џез поези кабаре 2"

- Текстова тренутна има за још бар три албума. Постоје већ скице у музичком смислу. Планирано је да већ почетком 2016. године почнемо рад на "Џез поези кабареу 2". До тада би требало да буде завршен наш први албум - рекао је Саша Берендика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана