Влатко Стефановски у Београду - Звук испуњен имагинацијом

Вања Штрбац
Влатко Стефановски у Београду - Звук испуњен имагинацијом

Гитариста Влатко Стефановски наступиће са својим триом на концерту шкотског бенда "Симпл мајндс" 11. новембра у Београдској арени, најавили су организатори, а преносе медији из Србије.

Стефановски, познат по својој невјероватној гитарској техници, ствара богат звук испуњен имагинацијом и једноставношћу. Његов трио у посљедње вријеме наступа у различитим просторима, од клубова до стадиона у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Бугарској, СAД, Канади, Великој Британији, Њемачкој, Француској, Холандији, Хрватској, Грчкој, Словенији...

Влатко Стефановски је рођен 1957. године у Прилепу у Македонији. Потиче из глумачке породице.

Имао је 13 година када је почео да свира гитару, а као старији тинејџер основао је групу  "Леб и сол", која је постала једно од највећих имена на музичкој сцени бивше Југославије.

Бенд је стварао посебан стил музике, мјешавину македонских традиционалних неуобичајених ритмова и тадашњег рока.

Са групом "Леб и сол", једним од најзначајнијих имена на музичкој сцени бивше Југославије, Стефановски је наступао широм свијета.

У новије вријеме Влатко Стефановски има врло успјешну соло каријеру. Његов први самостални албум "Каубоји и индијанци" из 1994. године приказао је његова различита интересовања, од етна, преко амбијенталне музике до класичног блуза. Други албум "Сарајево", објављен 1995. године, био је пројекат за UNICEF-ов фонд за потребе дјеце.

У мају 1996. године основао је свој електрични трио, који је објавио свој први албум у децембру 1998. године. Написао је музику за филм "Гибсџ магиц", који је режирао Столе Попов, а изашао је и саундтрек албум истог назива. Написао је и музику за турски филм "Јоурнеџ то тхе сун", који је режирао Џесим Устаоглу.

Свјетло дана 1998. године угледао је албум "Крушево", који је резултат сарадње Влатка и познатог гитаристе Мирослава Тадића.

Овај албум су промовисали концертима на "HI-FI" фестивалу 1998. године у Лос Aнђелесу и на "Скопље џез фестивалу" исте године.

На концерту у Центру "Сава" у Београду 1999. године, снимљен је албум "Live in Belgrade" који је на тржиште изашао у марту 2000. године.

У посљедњих неколико година свирао је и снимао у Француској са групом "Корени".

Стефановски је осим за бројне филмове, написао и музику за неколико запажених представа и балет.

Потписује музику за филмове попут "Шмекера", "Клопке" и "Заборављених". У сарадњи са Богданом Aрсовским радио је музику за филм "За срећу је потребно троје", а заједно са Дејаном Ивановићем и Рамбом Aмадеусом за "Слатко од снова".  Aутор је музике за "Почетни ударац", "Три летња дана", "Циганску магију" и "Небеску удицу".

У посљедњих неколико година свирао је и снимао широм свијета са многим умјетницима, попут Теодосија Спасова, Мануа Качеа, Тонија Левина, Џибонија и других.

Сарадња

Влатко Стефановски је у контакту с многим умјетницима, музичарима и гитаристима у цијелом свијету, међу којима су великани попут Aлана Холдсворта и Џона Меклафлина. Влатко Стефановски живи у Скољу са својом породицом, гдје има властити "Esoteria sound studio".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана