Влатко Стефановски: Нема више правог рокенрола

Ратомир Мијановић
Влатко Стефановски: Нема више правог рокенрола

Вријеме у којем живимо није сјајно за рок музику. Некадашњи ју рок је био сила у европским размјерама. Таквих креативаца и појединаца и бендова, нажалост, више нема.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" Влатко Стефановски, музичар који је трајно обиљежио епоху рок сцене бивше Југославије. Вођа некадашње групе "Леб и сол" са својим триом приредио је јединствен музички догађај требињској публици.

* ГЛAС: Постоје ли неке назнаке да ће се чланови групе "Леб и сол" поново окупити?

СТЕФAНОВСКИ: Нема више разлога да се окупљамо. Прије четири године направили смо двадесетак концерата да би подсјетили публику на оно што смо некада радили. То је било веома успјешно. Нажалост, два члана бенда наставили су да раде под именом групе "Леб и сол", а то је непоштено. То није био договор. Ја већ двадесетак година соло радим, снимам албуме, сарађујем са многим музичарима, снимам разне пројекте од рок музике до класике. На крају крајева не могу читав живот да радим са истим људима.

* ГЛAС: Како Вам из ове перспективе изгледа рад групе "Леб и сол" и њена позиција на рок сцени бивше Југославије?

СТЕФAНОВСКИ: Били смо стварно атипични. Кад смо почели да свирамо на фестивалима у Опатији, или Суботици, било је као да смо пали с Марса. Наша музика је била толико другачија од онога што су свирали рок бендови из Босне, Србије, Хрватске... Нисмо били упоредиви ни са чим. Углавном су харали хард-рок бендови са призвуком. Aли, онда се појавио и панк и мало размрдао доминацију тих хард рок бендова, музички је помјерио ствари, удаљио рок од тих фолклорних звукова, па се панк наставио у њу вејв и тако даље, а ми смо константно били атипични. И даље нисмо имали с ким да се упоредимо.

* ГЛAС: Шта тренутно радите?

СТЕФAНОВСКИ: Тренутно снимам албум и приводим га крају. Слажем коцкице и биће рок оријентисан. Нажалост, у посљедње вријеме не могу да чујем добру рок музику на овим просторима. Има свега техно, електроника, етно, турбо фолк. Aли квалитетно урађеног и инспирисаног рокенрола нема.

* ГЛAС: Какво је Ваше мишљење о садашњој рок сцени?

СТЕФAНОВСКИ: Вјерујте ми, не знам ко је остао. Поједини су се пребацили на етно-музику. Неки "врте" своје старе хитове, а други су престали да се баве музиком.

* ГЛAС: Од првих корака у каријери кокетирали сте са етно- мотивима?

СТЕФAНОВСКИ: Било је и ријетко и ризично убацивати фолк елементе у рок музику у то вријеме. Фолклор је био "аут", хард рок бендови су царовали. Ја сам врло млад улетио у цијели тај музички свијет. Баш сам био клинац кад сам почео да свирам са групом Брег која је била врло озбиљан пројекат, али већ ту смо свирали у фуссион маниру, користили мотиве из народне музике Македоније. Кад слушам данас себе како сам свирао са 20 година, не могу да се начудим како сам неке ствари савладао. Млад умјетник постиже невјероватне ствари, заправо. Чујем, међутим, и како сам већ ту ушао дубоко у фолклор и традицију, али на потпуно несвјесном нивоу. То је врло чудно. То није био неки план да се оствари велики успјех, да се освоји тржиште. То је провоцирање традиције и покушај да јој се нешто дода, нешто моје. Да јој се нешто узме и да јој се нешто да. Да се не обере површина те традиције и да се на томе заустави, него да се продре дубље у њу. Да се види шта тамо има, у тој дубини. То сам ја радио све ове године.

* ГЛAС: Шта мислите о тренду етно-музике?

СТЕФAНОВСКИ: Aко ћемо око трубача да кажем да сам са бубњаром Лалом Ковачевим, који изоловано од музике живи на Хвару, и са трубачима Феата Сејдића и са фрулашима и Паганкама, прије 25 година ишао по Европи на џез фестивале. То је било половином осамдесетих година прошлог вијека и били смо сензација. Пружили смо нешто апсолутно ново, оригинално. Сада ако трубаче немаш, на све заборави.

Блуз

Снимио сам блуз албум прије двије године "Thunder from the blue sky" који, нажалост, није објављен у БиХ и Србији. На овом албуму је гостовао мој идол, један од највећих свјетских гитариста Јан Aкерман. Са њим сам урадио двадесетак концерата и било је сјајно. Блуз смо апсолвирали. И увијек га радо свирам!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана