Владимир Тубић, музичар, за “Глас Српске”: Џез универзални језик импровизације

Миланка Митрић
Владимир Тубић, музичар, за “Глас Српске”: Џез универзални језик импровизације

За наш концерт на “Интим џез фесту” припремили смо моје ауторске композиције са инструменталног албума “Half Step Up”. Припремили смо ауторске композиције чланова квинтета и обраде познатих џез стандарда у нашем аранжману - модернијем фанки џез аранжману.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео џез музичар, гитариста Владимир Тубић, који ће заједно са Максом Кочетовим (саксофон), Стеваном Милијановићем (клавијатуре), Бранком Вучетином (бас) и Алексом Милијановићем (бубњеви), наступити на 6. “Интим џез фесту” у Банском двору Културном центру. Овај квинтет наступиће у уторак у 20 часова.

- Наша сарадња изгледа тако што се с времена на вријеме окупимо у Београду гдје сви чланови бенда живе и свирамо уживо на наступима. Живим на релацији Београд - Бањалука па идем често у Београд те самим тим се тако и налазим са својим квинтетом - додао је Тубић.

ГЛАС: Како пет музичара у џезу пронађе заједничку нит?

ТУБИЋ: Џез је универзални језик импровизације који повезује џез музичаре да се окупе и да свирају заједно. Импровизација је есенцијална која нас повезује да свирамо и сарађујемо, као и ауторски рад.

ГЛАС: Каква је џез сцена у Бањалуци и какве промјене је потребно учинити на том пољу? 

ТУБИЋ: У Бањалуци постоји много љубитеља и публике за џез музику што знам из личног искуства. Кад год засвирамо много људи дође да нас слуша. Бањалуци недостаје џез клуб и још неколико професионалних џез музичара који говоре тај универзални језик импровизације, да сарађују и унапређују џез сцену у Бањалуци. Надам сам да ће бити напретка када је ријеч о томе.

ГЛАС: И колика је важност фестивала као што је “Интим џез фест” за Бањалуку, али и уопште за џез музику у региону?

ТУБИЋ: “Интим џез фест” је прави културни догађај, који доприноси развоју џеза у Бањалуци. Овакав фестивал доприноси да се пробуди свијест о џезу као софистицираном музичком правцу и да домаћу публику приближи џезу.

ГЛАС: Ви сте неко ко много знања о џезу и свирању дијели на друштвеним мрежама. Колико је такав однос музичара према публици важан, рецимо у контексту откривања џеза за неке младе музичаре и уопште за љубитеље џеза?

ТУБИЋ: У данашње вријеме промоција на друштвеним мрежама је есенцијална ствар без које се не може. Активностима на друштвеним мрежама омогућавате да се веома много људи упозна са вашим радом. Мене доста људи широм свијета прати на друштвеним мрежама и увијек стављам акценат и охрабрујем колеге џез музичаре да се активирају у вези са самопромоцијом на тај начин. Џез се доста промовише на друштвеним мрежама те су зато оне битне и за џез музичаре и љубитеље џеза.

ГЛАС: Када је ријеч о истраживању, свирању, припремању и увјежбавању шта бисте рекли да Вам је најдражи, а истовремено и најтежи дио у томе?

ТУБИЋ: Најдражи и најтежи аспект јесте то што је џез музички језик у ствари језик импровизације, који увијек изискује да се ради нешто ново и да се џез вокабулар шири и унапређује. Иако је тешко и тражи времена интересантно је и чини вас задовољним и срећним кад напредујете у томе.

Албуми

ГЛАС: Које музичаре и албуме слушате тренутно и колико Вам исти помажу у неком новом разоткривању свијета џеза? 

ТУБИЋ: У посљедње вријеме слушам и инспиришем се музиком мог омиљеног џез саксофонисте Тонија Лакатоша који ће наступити ноћ прије мог квинтета на “Интим џез фесту”. Што се тиче музичких праваца ту сам много отворен и слушам различите музичке правце који утичу на моје џез музицирање и ту налазим инспирацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана