Владимир Илиевски, ди-џеј EyE, за “Глас” поводом наступа у Бањалуци: Већина музичара данас нема свој звук

Илијана Божић
Владимир Илиевски, ди-џеј EyE, за “Глас” поводом наступа у Бањалуци: Већина музичара данас нема свој звук

БАЊАЛУКА - Као и свуда у свету сцена се мења из године у годину. Сада је најбитније да се забележи да сте били на некој журци. Фрапантно је што је основна ствар због које су се људи окупили у неком клубу остављена као само један мали сегмент у функционисању сцене.

Казао је то ди-џеј Владимир Илиевски из Београда, познатији као ди-џеј EyE, говорећи за “Глас Српске” о сцени некад и сад, а поводом наступа који ће одржати сутра навече од 20 часова, на крову Дома омладине у Бањалуци. Ди-џеј EyE први пут се за грамофонима нашао 1990. године у београдском клубу “Мажестик” пуштајући соул, хип-хоп, фанк и диско. Гостовао је у Грчкој, Русији, Мађарској, а након 30 година пуштања музике суштина је остала иста, а то су позитивне вибрације и квалитетна музика која ће вам напунити батерије. 

- Пробајте да окупите, рецимо, 300 људи у неком клубу,  пустите им визуале на видео-бимове, сви су ушушкани у неким комотним сепареима и фотељама обучени по последњој моди. То је оно што видите. Без музике изгледа као покварени телевизор. Раније су људи излазили у клубове да би, пре свега, чули нову музику, играли, склапали пријатељства. Данас се у већини случајева своди на то да се сликају за друштвене медије како су били на неком догађају - објаснио је он.

Нагласио је да је најлошија ствар што су ди-џејеви изабрани са “Инстаграма” или по неком другом критеријуму, а када ставиш двије плоче пред њих да умиксају тада настаје паника. 

- Ди-џејеви који су већ годинама етаблирани врте музику преписујући плеј-листе са разних сајтова, при том и не слушајући шта пуштају јер је то “популарно”. Раније се ди-џеј препознавао по сопственом “звуку”, а данас велика већина звучи веома слично - казао је Илиевски.

Говорећи о својим првим плочама истакао је да су његови родитељи имали мали портабл грамофон који је могао да врти само 7” плоче.

- Сећам се плоча “The Platters ”, “Abba”, “James Brown ”, “Rod Stewart ”, “Boney M”, “Diana Ross”, “Donna Summer ” - додао је он.

Испричао нам је да је прво музику пуштао на кућним забавама својих другова у другој половини осамдесетих, пошто је велика већина његовог друштва знала да је музика његова пасија, па су код њега наснимавали касете.

- Прва журка на коју сам позван да вртим музику и био плаћен за то је у клубу “Мажестик” септембра 1990. године. Ментора нисам имао, али сам преко музике упознао људе који су се већ вртели по клубовима и од њих скупљао знање, углавном гледањем технике миксовања - рекао је он.

Објаснио је да продавница са плочама тада није било, ако изузмемо ПГП РТС и Југотон па су плоче морали да наручују од људи који су ишли у Италију, Њемачку или Енглеску. Према његовим ријечима, друга варијанта је била да сједнеш на аутобус и сам одеш у Беч, Будимпешту или Минхен.

Будући да Бањалука има свој сајам грамофонских плоча “ТрговиниЛ” Илиевски је казао да су сајмови плоча лијепа традиција коју треба његовати.

- Лакше је прегледати плоче кад су на истом месту, а не ићи од радње до радње. Људи се лако повежу када деле исту пасију, а оне знатижељне посетиоце брзо закачи винил грозница - навео је он.

У Бањалуци је први пут гостовао са клубом “Индустриа” послије рата, а како је казао тај наступ је био дирљив, а хала “Обилићево” препуна.

- Нисам баш дуго био у Бањалуци и веома се радујем да ћемо поново ђускати заједно - поручио је Илиевски.

Програм

Истог дана, односно сутра (у суботу) у Дому омладине у Бањалуци биће организован дневни програм од 13 до 18 часова када је планиран Сајам грамофонских плоча “ТрговиниЛ” те изложба концептуалне умјетнице и водитељке галерије “Вагон” Исидоре Бранковић. Ноћни програм на крову Дома омладине почиње од 20 часова, а уз ди-џеја EyE, наступиће Tijana ILLMN и Срђан Зрилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана