Вјечна пјесма Џуди Гарланд

Александра Маџар
Вјечна пјесма Џуди Гарланд

Лос Aнђелес - Најбоље филмске пјесме свих времена које су се прославиле и нису изгубиле годинама на популарности нашле су се на листи легендарног музичког часописа “Ролингстон”.

Иако неће баш сви хвалити Принсово филмско остварење “Purple Rain” из 1984, али за музику из филма већина има само ријечи хвале. Ова пјесма остала је као један од највећих класика популарне музике.

Пјесме из Бонд серијала нису увијек имале успјеха, али неколико 007 хитова посебно се издвојило. Њих свакако предводи Мекартнијева химна из истоименог филма “Живи и пусти друге да умру”, коју је било тешко избјећи тог љета 1973, а и много година касније.

“Филаделфија”, први филм који је отворено говорио о ХИВ-у у Aмерици, дошао је као лијек за каријеру Бруса Спрингстина, која није била на баш завидној позицији средином деведесетих година прошлог вијека. Филм је доживио велики успјех, баш као и музика из филма предвођена једном од најпознатијих Спрингстинових пјесама.

Тада релативно непознат бенд у Aмерици “Simple Minds” имао је велику срећу 1985. године. За филм “The Breakfast Club” музику је прво требало да ради састав “The Fixx”. Они су одбили понуду, баш као и Брајан Фери и Били Aјдол. Пјесма “Don’t You Forget About Me” дошла је у руке младих Шкота и донијела им велику популарност.

Када је Aјзак Хејс током седамдесетих година прошлог вијека хтио музичке ципеле да замијени филмским, наишао је на продуцента Џоела Фримена. Он је тада радио на припремама за филм “Shaft” и понудио је улогу Хејсу уз један услов - да напише главну пјесму за филм. Хејс је прихватио понуду.

Култна химна одјекивала је плесним подијумима широм свијета, славећи заоставштину бенда “The Bee Gees” и “Грозницу суботње вечери”. Занимљиво је да ова пјесма у почетку није ни требало да се нађе у филму, али су са успјехом нумере “You Should Be Dancing” продуценти одлучили да сниме цио музички албум за филм.

Још једна пјесма која се у филм увукла “на мишиће” је нумера коју је Џуди Гарланд отпјевала у мјузиклу “Чаробњак из Оза”. Филмски студио сматрао је да је пјесма превише дуга и досадна, и да само успорава филм. На крају су ипак попустили и добили незаборавни филмски класик који је прославио Џуди Гарланд и цијели филм.

“Дипломац”

Током снимања филма “Дипломац” редитељ Мајк Николс био је опсједнут музиком двојца “Simon and Garfunkel”. Позвао их је да сниме музику за филм, али они нису имали времена да креирају нешто ново, па су му послали пјесму која је прво била написана у част Елеонор Рузвелт.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана