Вивалдијевим “Прољећем” почео фестивал класичне музике у Требињу: Дучићевим стопама до престонице умјетности

Илијана Божић/Агенције
Вивалдијевим “Прољећем” почео фестивал класичне музике у Требињу: Дучићевим стопама до престонице умјетности

ТРЕБИЊЕ - Вивалдијевим “Прољећем”, најљепшим тактовима чувених “Годишњих доба”, отворен је Трећи интернационални фестивал класичне музике “Мјузик енд мор самерфест” у амфитеатру Херцеговачке Грачанице у Требињу.

Манифестација је почела у сриједу навече, а одржава се у оквиру Требињског културног љета.

Сјајна атмосфера и позитивна енергија испуниле су град на Требишњици, а публика је уживала у најљепшим мелодијама класичне музике свјетских композитора. Љубитељи умјетности наредних дана ће моћи да уживају у премијерном извођењу Петројевог “Дарк адађа” за гудачки оркестар, а чуће и мелодије Моцарта, Баријера, Равела, Шенфилда и Бартока.

Диригент је Доријан Кајлхак, пијаниста и шеф диригент “Камерате франконије” и Фогтланд филхармоније у Њемачкој, а наступиће свјетски познати солисти Весна Станковић, Софија Радић, Беате и Алма Кајлхак, Даница Терзић, Петер Барсони, Анет Хомоки, Младен Милорадовић, Ђорђе Николић и Јован Величковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је отворио фестивал, истакао је да је овај град засијао у знаку врхунских умјетника из региона и свијета.

- Они заједно шаљу поруку да је ово град културе, а његови грађани слиједе аманет великог Дучића и од Требиња стварају престоницу умјетности - казао је Ћурић.

Додао је да фестивалске вечери дају посебну чар сваком граду, његовим улицама, културним мјестима и људима.

- Татјана Ранковић, која је оснивач и директор овог фестивала, прошла је цијели свијет у потрази за градом у коме ће реализовати један овако значајан фестивал. У тој потрази је одабрала Требиње за које је рекла да је чаробан град - објаснио је Ћурић.

Оснивач и директор фестивала Татјана Ранковић захвалила је колегама који су дошли у Требиње те истакла да је ово поетички и умјетнички град.

Публика ће моћи да ужива у богатом репертоару класичних и џез премијера у извођењу 13 познатих свјетских умјетника из САД, Њемачке, Француске, Аустрије, Мађарске и Србије.

Фестивал ће трајати до понедјељка, а концерти ће бити извођени на отвореном и то на Тргу слободе, башти Платани, амфитеатру Херцеговачке Грачанице, Колосеуму у Граду сунца, платоу Музеја Херцеговине и Вили “Ластва”.

Значај

Фестивал “Мјузик енд мор самерфест” основан је 2018. године као интердисциплинарни умјетнички програм који пружа јединствен доживљај свим полазницима који се усавршавају, уче, изводе музичка дјела и имају могућност да се упознају са богатом културном баштином Требиња.

Због пандемије вируса корона прошле године није одржан, а ове године изостаће учешће студената из земаља широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана