Више од 500 извођача и 81 концерт на “Нишвилу”

Танјуг
Више од 500 извођача и 81 концерт на “Нишвилу”

Ниш - Више од 500 извођача, 81 концерт, више од десет стејџева и богат пратећи програм, садржај је овогодишњег интернационалног џез фестивала “Нишвил”, који почиње данас, а трајаће до 18. августа, преноси Танјуг.

“Нишвил” ће и ове године обиловати великим именима џез сцене као што су Џинџер Бејкер, Хуберт Тупс, Кајл Иствуд, електро састав Џезанова, Маријус Несет, Рон Картер, Душко Гојковић и други.

Награду фестивала за животно дјело ове године ће понијети Стјеп Гут који ће отворити “Нишвил”, а Џинџер Бејкер добитник је награде “Шабан Бајрамовић”.

Награду за допринос џезу понијеће из Ниша Рон Картер, а специјално признање за популаризацију џеза додијељено је Клинту Иствуду коју ће примити његов син Кајл који у Нишу наступа са својим бендом, навео је Благојевић.

Новина овогодишњег фестивала је “Њелцоме стаге” код чесме према Нишкој тврђави, а током манифестације биће организоване многе промоције књига, стрипова, изложбе, напомиње Благојевић.

Прича о “Нишвилу” у региону наставља се ове године наступима музичара у још пет градова, у Пироту, Врању, Аранђеловцу, Зајечару и Крушевцу, рекао је Благојевић.

Ти градови требало би да буду дио система “Ниш и партнери” у кандидатури Ниша за Европску престоницу културе 2020. године.

Синоћ је у анфитеатру поред споменика Ссабана Бајрамовића организован програм под називом “Пријатељи Шабану” посвећен том “краљу ромске музике” и аутору пјесме “Ђелем, ђелем” која је проглашена химном свих Рома свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана