Вердијеве арије Бањалуци на дар

Александра Маџар, фото: А. Чавић
Вердијеве арије Бањалуци на дар

Бањалука - Прваци опере београдског Народног позоришта Сузана Шуваковић-Савић, Жељка Здјелар, Душан Плазинић и Aлександар Стаматовић одржали су концерт у Банском двору Културном центру у присуству многобројних љубитеља оперске музике.

Умјетници су наступили уз клавирску пратњу пијанисте Ивана Јовановића.

Концерт под називом "Бањалуци на дар", који је одржан у уторак увече, био је поклон Генералног конзулата Србије у Бањалуци и београдске опере грађанима Бањалуке поводом Дана града.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић истакао је да је презадовољан што су љубитељима умјетности поклонили незаборавно вече, те да је гостовање умјетника из Београда управо тако и замишљао, као посебан поклон на највишем умјетничком нивоу.

Публика је дугим и јаким аплаузом наградила прваке београдске опере који су извели познате арије Вердија, Пучинија, Росинија, Бизеа, као што су "О соле мио", "Гранада", "Травијата"...

Концерт оперских првака завршен је заједничким извођењем српске традиционалне пјесме "Тамо далеко", коју је публика пјевала заједно са умјетницима.

- Бањалучка публика зна шта је уметност и то се увек осети. Aплаузи нам дају још више жеље и воље да оставимо део срца и душе на сцени. Оно што ме посебно фасцинира у Бањалуци је концертна дворана Банског двора, која се по акустици може мерити са великим светским салама - рекла је сопран Сузана Шуваковић-Савић.

Каже да су она и њене колеге бирали мелодије препознатљиве за публику, али довољно захтјевне да се доживи квалитетно умјетничко извођење.

- Заиста је част бити део овако лепе манифестације и надам се да смо бањалучкој публици поклонили вече које ће памтити - казала је оперска дива.

Истиче да је срећна када умјетници из Београда гостују у Републици Српској, али и када им они узврате гостопримство.   

- Договарамо ново гостовање у Бањалуци. Радујем се због тога, зато што уметници стално морају да мењају "даске које живот значе", јер то је наш начин живота - нагласила је Шуваковић-Савић.  

Иако је на концерту требало да наступи оперска дива Драгана Југовић дел Монако, она из здравствених разлога није могла да дође у Бањалуку. Изненађење вечери била је Дуња Симић, која је Бањалучане по ко зна који пут одушевила својим вокалним способностима.

Дружење са домаћинима

Прваци београдске опере Сузана Шуваковић-Савић, Жељка Здјелар, Душан Плазинић, Aлександар Стаматовић и Иван Јовановић послије концерта уживали су са домаћинима у бањалучком ресторану "Интегра". До касно у ноћ уз пјесму и разговор размјењивали су утиске послије концерта и прослављали успјешан наступ пред бањалучком публиком.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана