Вечерас почиње "Зеленковац 2024.": Врхунска музика уз еколошку поруку

Рајко Вуковић
Вечерас почиње "Зеленковац 2024.": Врхунска музика уз еколошку поруку

МРКОЊИЋ ГРАД - У Еколошко-туристичком центру "Зеленковац" код Мркоњић Града сутра почиње 24. Међународни џез фестивал "Зеленковац 2024.", на којем ће наступити девет бендова.

Организатор фестивала Боро Јанковић рекао је новинарима да ће и ове године посјетиоци моћи да уживају у квалитетној музици и бораве у природном амбијенту "Зеленковца".

Први џез фестивал на Зеленковцу одржан је 1999. године, наставши из идеје сликара на ликовној колонији, мада концертне активности на Зеленковцу датирају и прије тог времена, а стари посјетиоци се данас радо присјећају концерата "Рибље чорбе", "ЈУ групе", "Атомског склоништа" и многих других одржаних у близини Мркоњић Града.

Драган Вуковић, музички уредник "Зеленковац џез фестивала", рекао је да фестивал и ове године наставља политику ослонца на младе ауторе.

- Овај фестивал је јединствена позорница и људи који долазе на Зеленковац носе одличне утиске и већ имамо ту препознатљивост у региону као један фестивал који доноси нешто ново. Да будемо јасни, то су младе снаге које ће сутра имати своје соло каријере и бити значајна имена у свијету музике – рекао је Вуковић.

У оквиру прве фестивалске вечери вечерас ће се публици представити бендови попут "Снеки Џизус", квартет из Вроцлава који свира неконвенцијалну музику и након топло примљеног дебитантског албума "For Joseoh Riddle", бенд се враћа са новим издањем и са још ширим спектром звукова. Публика ће имати прилику да послуша изузетног умјетника Уроша Спасојевића из Ваљева, једног од пионира ауторске џез музике у којима бас гитара заузима доминанто мјесто и тим даје једну дозу експерименталности и мистике. Затим наступа  прогресивни поп музички дуо "Сонас" из Новог Сада, који комбинује електронски звук и занимљиве бубњарске ритмове и мелодичне вокалне линије, док су текстови махом на енглеском, арапском, шпанском и српском и тренутно раде на свом деби албуму. У петак, 9. августа, наступиће "Такси конзилијум" (Скопље), "Боганан" (Словењ Градец) и "Марсел Гидот' хилти креб" (Плзен). Посљедње фестивалске вечери у суботу, 10. августа, окружени шумом и изворима на Зеленковцу наступиће бендови "Џезу", "Гацки галеб" и "Балбоа".

Дневна улазница кошта 10 КМ, улазница за три дана 25 КМ и камп 15 КМ. Покровитељ 24. Међународног џез фестивал "Зеленковац" је општина Мркоњић Град.

БУДУЋНОСТ

Вуковић каже да је програм за овогодишни фестивал давно био готов, али да Зеленковац планира нове кораке у побољшању квалитета.

- Повезали смо се са сличним фестивалима из региона и Европе, а који се организују у природи, тако да смо пријавили пројекат на програм "Креативна Европа", финансиран од стране Европске уније и чекамо резултате расписа. Ако пројекат буде одобрен на Зеленковцу ће 2026. године бити конференција фестивала који се дешавају у природи са преко четрдесет представника, уз наравно наш џез фестивал - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана