Утисци са “Демофеста”: У судару музике и олује побиједила публика

Екипа "Гласа Српске"
Утисци са “Демофеста”: У судару музике и олује побиједила публика

БАЊАЛУКА - Повратнички, 12. по реду “Демофест” имао је против себе орканско невријеме, тешку материјалну штету, отказивање ревијалних гостију, али је успио у двије, умјесто три планиране вечери да преживи искушења уз сјајну атмосферу на Кастелу и занимљиве побједнике у такмичарској конкуренцији.

 Непредвидиви олујни удари, који су похарали Балканско полуострво током претходног викенда, нису заобишли ни Бањалуку, уз праву временску катаклизму друге такмичарске вечери, када је након наступа демо бендова олуја дословно потопила Кастел растјеравши публику уз тешка оштећења опреме, због чега је дио ревијалних наступа отказан, а дио помјерен за треће вече. Нажалост, нова олуја је трећег дана поново помјерила сатницу наступа, због чега је отказан финални наступ демо бендова, а жири је прогласио побједнике након гласања на основу утисака у прве двије такмичарске вечери, како би сцена била оспособљена за наступе ревијалаца.

Отказивање финалне такмичарске вечери изазвало је револт једног дијела бендова, уз тешке ријечи на рачун “Демофеста” и запаљивих оптужби на рачун организације и гласања жирија,  које су без обзира на такмичарски жар и бунтовни рок  у једном моменту превазилазиле границе доброг укуса. Компромис је, ипак, пронађен. Додјела награда одржана је четврти дан уз заједничку прес-конференцију, на којој су уз помирљивије тонове подијељене награде за побједничке бендове “Ехо радар (Приједор) прво мјесто, “Лом” ( Копривница) друго мјесто и”Развигор” (Београд) и”Шкофја Лока” (Београд), који су заједнички дијелили треће мјесто уз једнак износ награде. Награда за прво мјесто износи 5.000 евра, за друго 2.000, а треће 1.000 евра. Осим поменутих, додијељена је и награда “Плави бас” која је припала басисти састава “Неки репери” Ивану Тадину.

Бранкица Јанковић, директорица “Демофеста”, каже да је свјесна проблема који су створени, али да су околности биле екстремне.

- Утисци се још нису слегли, сви ћемо касније бити паметнији. Можда смо ове године имали и најбоље демо бендове до сада и жао ми је што их нисмо успјели чути треће вечери. Ја им се извињавам у име организатора, али успјели смо изабрати побједнике у немогућим околностима, што је најважније. Све друге опције које смо имали нису се могле извести у условима који су нас задесили. Такво невријеме нико није очекивао, па ни ми сами. Надам се да ће нас схватити и демо бендови и јавност да смо покушали донијети најбољу могућу одлуку. Не желим ником да објашњавамо пословни дио договора, али они који су радили са свјетским музичким звијездама и који су имали прилике да виде како је обезбиједити све што договорите у уговорима знају зашто смо овако поступили. Поред тога, сматрам да је ово највећи “Демофест” досад и да смо се стварно максимално потрудили да Бањалуци вратимо један овакав фестивал, али да су одређене околности биле ван наших могућности у датом моменту - рекла је Јанковићева за “Глас Српске”.

Оно што непредвидљиви проблеми нису успјели покварити јесу двије спектакуларне концертне вечери са више од 20 ревијалних бендова, разноврстан такмичарски програм, јако квалитетни побједници и фантастична публика, која је масовно била на Кастелу, иако је невријеме пријетило са свих страна. Треба истаћи и фантастичне наступе “Лајбаха”,”М.О.Р.Т.”, Dub FX и Кирила Џајковског на главној бини, те занимљиве и одлично посјећене наступе “Морчибе” и Парова Стелара на истој локацији, иако остаје жал због отказане свирке краља афро звука Фемија Кутија. Ништа мање спектакуларно, чак би се рекло на моменте и више од тога, грмјело је на “Самер стејџу” гдје су у двије вечери Ђорђе,”Саншајн”, Маша Равел,”Ниплпипл” и Бојана Вунтуришевић одржали наступе за памћење, засјенивши на моменте и наступ драм ен бас ветерана Ронија Сајза. Једнак жал остаје због неодржаних свирки бендова”Визељ” и “КоиКои”, коју нису могли помјерити сатнице са друге на трећу вече, па је публика остала ускраћена за концерт нових хероја српске инди сцене. Генерално гледано, позитивна атмосфера створена повратком “Демофеста” након пет година паузе није нарушена, прије свега код публике, која је безрезервно стала уз свој фестивал, иако околности (олује, блато, хладноћа, отказивања, помјерања свирки) нису ишле наруку добре забаве. Забаве је било и на максималном нивоу, а понуда такмичарских бендова никад није била разноврснија и квалитетнија.

Једнако тако, треба знати да је “Демофест” приватна продукција, која функционише од подршке публике и спонзора и да се публика и уговори морају испоштовати без обзира на личне жеље или склоности, те да је број од преко 50 одличних бендова, који су каријере лансирали на овом фестивалу гарант посвећености “Демофеста” називу демо из имена, али да се ванредне временске околности,  које су ове године довеле до техничких и организационих проблема, не могу лако ријешити и поред добре воље организатора.

Побједници

Побједнички бенд приједорски “Ехо радар” имао је убједљиво најбољи наступ од свих финалиста и највише максималних оцјена од стране чланова жирија у борби за прву позицију. Копривнички “Лом” оставили су фантастичан утисак и код жирија и публике, убједљивији од послатих демо снимака. О чињеници да је једнак број бодова код састава “Развигор” и “Шкофја Лока” ријешен компромисом да оба бенда добију исту награду, умјесто да се од жирија тражи нови круг гласања, не треба ни говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана