Уништени стиже у мају

Марија Карајлић
Уништени стиже у мају

Популарни електронски музичар Моби најавио је излазак новог албума под називом "Destroyed" (Уништени) у мају ове године.

По свему судећи, ово издање обухватиће сва његова путовања јер ће, поред албума, његови фанови добити и књигу фотографија на 128 страна које је овај умјетник забиљежио на аеродромима, хотелским собама, бекстејџевима и разним другим мјестима.

Према његовим ријечима, већина нумера са овог албума, којих има укупно 15, снимљена је у касним вечерњим часовима док је путовао свијетом.

- Покушао сам да изразим емоционално стање током тих силних транзиција. Један од циљева ових фотографија јесте да покушам да се представим публици као обичан човјек - рекао је Моби.

Ричард Мелвил Хол, познатији као Моби, рођен је 1965. године у Њујорку, а одрастао у Даријену. Надимак је добио од родитеља због фамилијарне повезаности са аутором књиге "Моби Дик" Херманом Мелвилом.

Признао је да је са 19 година уживао у наркотицима као и да је имао учестале нападе панике.

- Користио сам LSD, а и данас сам либералан по том питању јер сматрам да људима треба дати да раде оно што желе. Веома поштујем памет одрасле особе која може да доноси сопствене одлуке - категоричан је Моби.

Сами почеци успјешне каријере датирају од његове девете године живота. У почетку је учио музичку теорију и свирао класичну гитару, а касније је прешао на клавир и бубњеве. Први уговор потписао је са кућом "Instinct Records" 1989. године.

- У то вријеме живио сам у напуштеној фабрици без струје и воде у наркоманској четврти у Стамфорду - присјетио се Моби.

Деценију касније, послије осам топ синглова, 1999. године издаје албум "Play" који је продат у више од девет милиона примјерака широм свијета.

Његов први сингл звао се "Mobyliti" али тек са другим, под називом "Go", попео се на британске поп листе.

Године 1993. потписује нови продуцентски уговор и издаје плочу под називом "Мове". Двије године касније издао је свој први самостални албум "Everithing is wrong", који је изненађујуће добро прихваћен и од публике и од критичара, који га чак називају и албумом године, тако да већ послије годину излази двоструко ремиксовано издање истог албума.

Панк рок издање овог музичара под називом "Animal rights " излази 1996. године, и он тада одлази на европску турнеју са групом "Red hot chilli pappers". Послије годину објављује компилацију пјесама које су коришћене у филмовима.

У 2001. години почиње и са DVD издањима. "Moby Play" је ушао у номинацију за Греми 2002. а укључује живе наступе, већину спотова, ауторски филм "Give an idiot a camcoder", као и 88 минута мегамикса.

Та година, између осталог, запамћена је и због његове препирке са познатим бијелим репером Еминемом.

- Његова музика је мисогнистичка и хомофобична. Уопште ми се не допада начин на који блати људе - рекао је Моби.

Еминем је узвратио нумером "Without me" у којем каже "нико не слуша техно!".

Наставак албума "Play" издат је 2002. године под називом "18", а продат је у четири милиона примјерака. Током четири године у склопу турнеје за ова два албума, наступио је више од 500 пута.

Са албумом "Хотел" из 2005. године долазе и његова два највећа хита "Lift me up" и "Slliping away". Тог пута све вокалне изведбе снимљене су уживо у студију. И овај албум продајом већом од два милиона примјерака стиче платинасто издање.

Моби је прво глумачко искуство стекао 2006. године у филму "Pitsburg". Исте године прихватио је и рад на музици за филм Ричарда Келија "Southland Tales".

Aлбум "Last night" (2008.) издаје у електронском жанру, а инспирисан је ноћним животом четврти у којој живи дуги низ година. Моби више од деценије живи у малом стану у петоспратници у италијанској четврти на Менхетну. Донедавно је био сувласник малог ресторана и трговине чајевима у којима је и конобарио.

Популарност

Планетарну популарност Моби је стекао албумом "Play". Свака пјесма са албума нашла је своје мјесто у разним филмовима, рекламама, телевизијским емисијама, како за комерцијалне, тако и за непрофитне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана