Умро Ричард Рајт

Глас Српске
Умро Ричард Рајт

РИЧAРД Рајт, клавијатуриста и један од оснивача једне од најпознатијих и најважнијих рок група "Пинк Флојд", преминуо је 15. септембра у 65. години, јавио је Б92. Представник за штампу Рајтове породице саопштио је да је Рајт преминуо послије краће борбе са канцером.

Као клавијатуриста и писац пјесама, Ричард Рајт је помогао да се створи добро познати психоделични звук који је карактерисао "Пинк Флојд". Рајт је као студент архитектуре у Политехничкој школи у Лондону упознао Ника Мејсона и Роyера Вотерса, који су такође тамо студирали. Њих тројица су 1965. године формирали групу која је промијенила неколико назива, а када им се придружио Сид Барет, коначно су се опредијелили за "Пинк Флојд". 

Поред тога што је био пратећи вокал и клавијатуриста, Рајт је писао и пјесме за "Пинк Флојд". Међу њима су и тринаестоминутни инструментал "Sysyphus" који се нашао на албуму "Ummagumma" из 1969. године, као и "Summer ’68" са албума "Аtom Hear Mother", њиховог првог издања које је доспјело на прво мјесто британске топ-листе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана