Умро Љубослав Кунтарић аутор евергриа Та твоја рука мала, Мали моторин, теме за Позориште у кући (VIDEO)

Агенције
Умро Љубослав Кунтарић аутор евергриа Та твоја рука мала, Мали моторин, теме за Позориште у кући (VIDEO)

Хрватски композитор Љубослав Кунтарић, аутор музике за пјесму "Та твоја рука мала" и рок оперу "Каролина ријечка", преминуо је у уторак у Волоском у 92. години.

У историји екс ју музике Кунтарић ће остати забиљежен као први домаћи "хит макер" чија музика је доминирала фестивалима и радијским етером педесетих и шездесетих година прошлога вијека, истиче Хрватско друштво складатеља.

Аутор је великог броја пјесама од којих многе као евергрини остају популарне и данас, више од пола вијека након настанка. Међу њима су "Аутобус Калyпсо", "Ти ни не слутиш", "У недиљу Ане (Мали моторин)" и "Чежња".

С легендарном пјесмом "Та твоја рука мала", на текст Бланке Цхудобе и у верзије Иве Робића, побиједио је на првом Загребачком фестивалу 1953. године, а за ту је побједу, како подсјећају из ХДС-а, дознао тек мјесец дана послије, када се вратио са војне вјежбе на талијанско-југославенској граници у вријеме "тршћанске кризе".

Рођен је у Чаковцу 1925. године, а младост је провео у Вараждину, Пожеги и Загребу. Музику је учио приватно код Рудолфа Матза, Албе Видаковиће, Иване Ланг и Тихомила Видошића. Дипломирао је на грађевинском факултету и као хидроинжењер између 1951. и 1981. судјеловао је у изградњи бројних објеката, посебно великих туристичких комплекса на јадранској обали.

Од почетка педесетих живио је у Волоском крај Опатије.

Аутор је више од 200 соло пјесама (уз пратњу клавира или мањих састава) и око 170 клапских пјесама, а истакнуо се и у компонирању већих форми музичко-сценских дјела. Међу њима су најпознатији мјузикл "Тата, удајем се за Црнца" (1978.) и рок опера "Каролина ријечка" (1981.).

Комоновао је и музикуза 18 филмова те за најпопуларнију југославенску телевизијску серију "Позориште у кући".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана