Умрла пијанисткиња Брижит Енжерер

Агенције
Умрла пијанисткиња Брижит Енжерер

Париз - Брижит Енжерер, чувена француска пијанисткиња с међународним реномеом, умрла је данас у 60. години у Паризу, саопштио је њен агент.

Брижит Енжерер, рођена 27. октобра 1952. у Тунису, била је виртуоз који је “свирао са највећима”, наводи се у саопштењу концертне агенције Консер де Валмалет, која није прецизирала узрок смрти. Пијанисткиња је посљедњих година боловала од рака.

Енжерерова, која је образовање стекла у руској музичкој школи, одржала је посљедњи концерт 12. јуна ове године у Театру Шанзелизе у Паризу, гдје је с париским Камерним оркестром извела Шуманов концерт, 50 година након првог наступа у истој сали.

У 18. години, напустила је Париз како би студирала у Совјетском Савезу, на позив московског Конзерваторијума.

“Један дио ње заувијек је постао руски”, навео је у саопштењу њен агент.
Према ријечима Станисласа Нојхауса, који је пет година био њен професор, Брижит је била “једна од најбриљантнијих и најоригиналнијих пијаниста своје генерације”.

- Њено извођење карактерише њен уметнички смисао, њен романтични дух, њена дубина, савршенство њене технике, као и урођена способност да оствари контакт са публиком - казао је Нојхаус.

Енжерерова је имала каријеру без граница - наступала је са највећим музичким именима у Берлину, Паризу и Њујорку.

Француски предсједник Франсоа Оланд изразио је у саопштењу “тугу” због смрти Брижит Енжерер и поздравио таленат пијанисткиње која је “умјела да укаже почаст Француској”.

“Брижит Енжерер непрекидно је подржавала младе музичаре, истовремено градећи изузетну интернационалну каријеру”, навео је Оланд, додајући да ће се “сви сјећати њене велике храбрости у борби против болести која ју је однијела”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана