“Убунту гитарфест” по други пут у Бањалуци: Посвета љепоти гитаре

Миланка Митрић
“Убунту гитарфест” по други пут у Бањалуци: Посвета љепоти гитаре

БАЊАЛУКА - У години отказаних фестивала и већине културних и умјетничких манифестација, сваки концерт је право благо, а један од фестивала који ће преживјети упркос свему је и други по реду “Убунту гитарфест”, смотра посвећена гитари.

Овај фестивал биће одржан у недјељу и понедјељак, у концертној дворани Банског двора Културног центра и у Музичкој школи “Владо Милошевић”.

- “Убунту гитарфест” је јединствен догађај који промовише гитарски звук. Као такав намијењен је и широкој публици и врхунским гитаристима и педагозима и њиховим ученицима и студентима, као и градитељима гитаре. Будући да је 2020. година специфична и пуна ограничења због епидемије вируса корона, фестивал ће остати ускраћен за дио планираних активности, али врхунски концертни доживљај и мајсторске радионице за ученике и студенте неће изостати - најавили су организатори фестивала Асоцијација гитариста “102 жице”.

Програмски садржај првог дана фестивала биће одржан у школи, а другог дана у Банском двору.

- Централни догађај представља вечерњи концерт Слободана Миливојевића, док ће се првог дана фестивала на матине концерту представити млади умјетници из БиХ, Ведран Вујица и Никола Јелачић - наводе организатори.

Како истичу организатори, мајсторске радионице су посебан вид обуке на гитари, у оквиру којег гитариста младим музичарима помаже да унаприједи свој музички израз, слушајући његово свирање и усмјеравајући га.

- Радионице ће држати доцент на Факултету уметности у Нишу Слободан Миливојевић, ванредни професор на Музичкој академији у Сарајеву Ђани Шеху, професор у ЈУ Музичка школа “Владо Милошевић” Бањалука Дејан Бркић и ванредни професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Наташа Јокић - додају организатори и наводе да је намјера фестивала да споји људе из гитарског свијета, који ће, стварајући сарадњу утицати једни на друге и на публику још једном представљајући умјетност као љепоту која свијет чини бољим.

Програм

 

НЕДЈЕЉА - ЈУ Музичка школа “Владо Милошевић”

9-12 и 15.30-19 - мајсторске радионице

12-14 - концерт Ведрана Вујице и Николе Јелачића

 

ПОНЕДЈЕЉАК - Бански двор

9-13 и 15-18 - мајсторске радионице

20-21 - концерт Слободана Миливојевића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана