У разговору са Талијом Солан и Гиладом Ефратом, џез музичарима

Дејан Таминџија
У разговору са Талијом Солан и Гиладом Ефратом, џез музичарима

На Бањалука џез фестивалу "Jazzlook", наступила је израелска соло пјевачица Талија са својом етно групом. У разговору за "Глас Српске" Талија и њен контрабасиста Гилад Ефран, објаснили су каквом се музиком баве, колико им је близак менталитет балканског поднебља, те који су њихови музички, али и географски коријени.

- Иако су ми родитељи поријеклом из Бугарске, ја сам рођена и одрасла у Израелу. Већ као мала сам се заинтересовала за пјевање, а у средњошколским данима сам добила престижну стипендију "Шарет Мерит", која ми је омогућила даље школовање на Универзитету за умјетност у Тел Aвиву - каже Талија.

Музика којом се бави са својом етно групом жанровски се сврастава у "World music", јер поред џеза који је основа, у њеном стваралаштву се може наићи и на ромску музику, бугарско народно пјевање, као и на пјевање из псалма Псалтира.

Конртабасиста Гилад Ефран, који је поријеклом из Либије, објашњава да њихова етно група функционише тако што имају сличан приступ музици и отворен ум за експериментисање и импровизовање, које им омогућава џез израз као коријен у стварању.

- Сваки пут када одемо на неки други географски простор, покушавамо да сазнамо што више о тој култури, и прихватимо нешто од музичког насљеђа тог пондебља - објашњава Ефран.

- У нашој групи, која броји пет чланова, сви су држављани Израела, који је релативно млада држава. Aли ако се узме у обзир, да су наши коријени из различитих земаља и култура, тек тада постаје јасна форма коју користимо за нашу креативност. A културе из којих потичемо су различите. Има нас из Либије, Марока, Бугарске , Украјине, али сви се сматрамо Израелцима.

Поред наведених музичких израза, Талију као вокала фасцинирају начини пјевања медитеранских земаља, у којима се каже осјећа као код куће.

Ово им није први пут да наступају на овим просторима, јер су прије неколико година наступили на једном мултикултуралном етно фестивалу у Вараждину.

- Фасцинира ме отвореност људи са ових простора. И старији и млађи људи које сам имала прилику да упознам за ових неколико дана у Бањој Луци су ме очарали ведрином духа - фасцинирано прича Талија.

Ефран, који је је први пут имао прилику да се сусретне са бањолучком публиком на концерту Душана Јевтовића, примијетио је да већина младих покушава да плеше уз ритам и мелодије које долазе из звучника, док су га старији посјетиоци "Jazzlooka", ипак више фасцинирали јер су, како каже, сједили "широм отворених ушију' и слушајући и уживајући у музици.

Aкустика

Музика коју свирају базира се прије свега на акустици и вокалу, а опште је познато да је то један од најтежих начина музицирања. Ипак, сви чланови ансамбла су академски образовани музичари, који су врхунски мајстори на својим инструментима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана