У разговору са Немањом Којићем Којотом: Музика ме учинила срећним

Дејан Таминџија
У разговору са Немањом Којићем Којотом: Музика ме учинила срећним

Немања Којић Којот, лидер некад популарног београдског бенда "Еyeburn" и један од ријетких реге музичара на простору Балкана, недавно је посјетио Бању Луку, гдје је имао запажен наступ пред многобројном публиком.

 Данас је познатији као Horsman Coyote, и бави се искључиво соло каријером. Свој долазак у Бању Луку је искористио и да сними једну пјесму са бањолучким бендом "Сопот", која ће се појавити на предстојећем албуму овог сјајног састава. У Којотовој пратњи је био Мартинес селецта, а подршку му је пружао и један од великих бораца за реге музику на овим просторима Дејахх селецта.

На питање шта за њега представља музика, Којот је одговорио:

- Музика је енергија која ме покреће. Мислим да је моја жеља за бављењем музиком била урођена, то је тако одувек, чак пре него што сам рођен у овом облику. Као дете неколико година сам покушавао да пронађем оно што ми је требало. Био сам, као клинац, страшно несрећан док нисам открио музику.

Којот каже да се често одрицао материјалних ствари због музике, јер је страсно желио да се бави тиме, што му је највеће духовно задовољство.

Таквом приступом је крајем прошлог и почетком овог вијека успио да постане један од најпопуларнијих младих људи у региону, а данас као Horsman Coyote наступа широм свијета.

Најпоноснији је на своју музику, јер му је једна од највећих сатисфакција када чује неког фана како говори да му је његова музика промијенила погледе на живот набоље.

Иако је свирао и на великим стадионима, док је наступао са легендама свјетске музичке сцене "Soulfly", а и у малим клубовима пред око педесетак људи, каже да му није битно каква атмосфера влада међу публиком, већ у њему самом.

- Уколико се добро осећам, самим тим ћу тако и свирати, и вибрације које одашиљем са бине ће и те како стићи до људи у публици. Некада је атмосфера добра, некада хладнија, али ја се увек трудим да дам све од себе, и да превазиђем ствари које ме ометају док свирам. Највише волим када у потпуности кренем једним путем којим ме песма поведе и када нисам свестан окружења. Тренутак када престанем да свирам изгледа као силазак са неке друге планете на Земљу. Не знам како другачије да то некоме објасним уколико тај неко није доживео нешто слично - загонетан је Којот.

Данас је у потпуности окренут реге музици и култури, али је дуго свирао и друге музичке правце, као што је, рецимо, "hard core".

- Мислим да сам на почетку лутао по музичким водама. Одрастао сам стварајући "неку" музику. Мислим да моја музика никад није била негативна, и да речи никада нису слале негативне емоције, али да сам из године у годину ипак свеснији шта испоручујем људима, и више живим у складу са тиме што волим - каже овај харизматични музичар.

Иако је својим стиховима поручио много тога, за крај је рекао неколико реченица које можда најбоље осликавају његов лик и дјело:

- Мир и љубав! То је мој став. И наравно, немој да чиниш некоме нешто што не би желео да тај неко чини теби. То је једноставан пут до сопственог душевног мира.

Личност

Којот је са "Еyesburnom" снимио седам, а као самосталан извођач два албума. Такође је сарађивао са много музичара, од којих је свакако најзначајнији Макс Кавалера, некадашњи фронтмен "Sepulture", а данас "Soulflya". Којот поред гитаре која му је матични инструмент, свира и тромбон, на којем из дана у дан напредује, па је тако и снимио албум са Jerryem Lionsom, једним од најбољих европских реге тромбониста. 

 

Eyesburn - Agony - video

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана