У друштву са Петром Топаловићем из бањолучке групе “Сопот”

Дејан Таминџија
У друштву са Петром Топаловићем из бањолучке групе “Сопот”

Група “Сопот” настала је 2002. године као пројекат Петра Топаловића, који је инспирисан поднебљем, природним љепотама и људима са Балканског полуострва одлучио да етнологију ових простора, јамајчанску реге културу, савремену музику и технологију споји у јединствен музичко-лирични израз обједињен у даб као музичку форму.

Као резултат тога, лани издају деби албум “ДУБаЛКAН” за француску издавачку кућу “Jarring Effects ” под чијим су окриљем неки значајнији свјетски бендови у оквиру овог музичког правца  као што су “High ton ” и “Le Peuple De L.Herbe ”. Бенд је послије тога имао велику турнеју по Француској.

“Сопот” је наступао и константно наступа широм Балкана, а свирали су и на овогодишњем “Егзиту”. За њих се може рећи да су један од ријетких бендова из Бање Луке који је успио да се пласира ван оквира локалне музичке сцене.

Топаловић каже да је за то потрошио године рада и креативности, захваљујући чему је “Сопот” “догурао” тако далеко, али да се не планира зауставити на том нивоу већ ће ићи до циља који је поставио и себи и бенду.

Иако је на почетку “Сопот” био искључиво Петров пројекат, сада је то један компактан и стабилан бенд и тренутно у Бањој Луци раде на снимању другог албума, који ће бити мастеризован у “Japping Effects ” студију у Лиону. На албуму ће гостовати нека значајнија имена како домаће, тако и иностране музичке сцене.

“Сопот” 23. августа наступа на  “Глобал фестивалу” у Данској, а у мају сљедеће године имају заказан концерт на Мадагаскару.

- Рушилачка енергија која тјера нашег човјека да за час уништи све оно што генерација прије њега направи инспирише ме да својом музиком и текстовима покушам скренути пажњу да коначно кренемо једном прогресивном путањом, како на индивидуалном, тако и на организационом нивоу - рекао је за “Глас Српске” Петар Топаловић.

“Сопот” је у потпуности антиратно оријентисан, а Топаловићева жеља је да порукама мира и љубави, покуша да утиче на човјека да се као један микрокосмос уздигне изнад мржње и самим тим спозна себе.

Иако сматра да на концертима од публике добије велику количину повратне позитивне енергије, Топаловић жели да његова музика и поезија буду још више схваћене. Стога, је открио да за потребе турнеје за нови албум планира да користи и видео-бин који ће у виду слика још више дочаравати филозофију “Сопота”. Сопот иначе на старословенском језику значи извор. 

Сличност и удаљеност

- Људи на нашим просторима су јако слични једни другима, а са друге стране удаљени свјетлосним годинама. Покушавам да докучим зашто је то тако, и чему све то - каже Петар Топаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана