У Добој одржан концерт студената кларинета бањалучке Академије умјетности

Срна
У Добој одржан концерт студената кларинета бањалучке Академије умјетности

ДОБОЈ - Студенти Одсјека за кларинет на Катедри за дувачке инструменте Академије умјетности у Бањалуци одржали су вечерас концерт у Добоју.

Публици су се представили Урош Костић и Милан Стојановић, студенти четврте године у класи професора Дејана Тркуље, те студент мастер студија Данило Малешевић који су наступали уз музичку пратњу на клавиру Дуње Јанковић, професора у Основној музичкој школи “Маркос Португал” из Добоја.

Тркуља је рекао новинарима да се студентима настоји омогућити концертна пракса, попут вечерашњег наступа у Добоју током којег су извели стандардни кларинетски репертоар.

Он је нагласио да класична музика има своју публику у Републици Српској. “Велики број наших музичких школа и нема одсјек кларинета тако да је то у једну руку и промоција овог инструмента са жељом да буде отворен тај одсјек”, рекао је Тркуља.

Концерт је одржан у сали добојске школе “Маркос Португал” чији је директор Александар Вукојевић рекао да је било упита да се и у овој музичкој школи оформи одсјек за неке дувачке инструменте.

Према његовим ријечима, то ће бити предмет размишљања уколико се задовоље законски предуслови и наиђе на довољно интересовања код полазника.

Вукојевић је најавио школско такмичење ученика сва четири одсјека - виолина, хармоника, гитара и клавир које ће бити одржано од 22. до 24. марта и на које су као гости позване музичке школе из Прњавора, Грачанице и Живиница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана