У четвртак Просвјетин васкршњи концерт

Срна
У четвртак Просвјетин васкршњи концерт

Сарајево - У Сарајеву ће у четвртак, 20. априла, бити одржан традиционални Васкршњи концерт који организује сарајевско Српско просвјетно културно друштво /СПКД/ "Просвјета".

Предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић рекао је новинарима да ће ове године највећи хришћански празник бити обиљежен концертом хора студената смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву који, осим из БиХ, похађају и студенти из Србије, Црне Горе, Македоније и Хрватске.


"Ово је међународно популаран и веома цијењен смјер којим руководи професор музике Раде Радовић. Он се седам година усавршавао на чувеним конзерваторијумима и универзитетима у Москви, а по повратку је установио камерни смјер који је својим квалитетом прерастао у респектабилан хорски ансамбл", рекао је Гарић.

Он каже да је овај хор наступао на скоро свим свјетским такмичењима духовне музике и доносио бројне награде.

Овогодишњи, пети Васкршњи концерт, који ће бити одржан у Дому оружаних снага БиХ састојаће се из два дијела. У првом дијелу хор ће извести духовну православну музику, а у другом етно и традиционалне пјесме.

Гост вечери биће хор и оркестар Школе за основно музичко образовање у Источном Сарајеву, којим диригује Јована Марић, те студент четврте године Музичке академије у Источном Сарајеву, смјер хармоника, Александар Николић.

"Николић је стипендиста жПросвјетеж и ми смо поносни, јер је већ два пута понио најзначајније признање жПрва хармоника свијетаж", рекао је Гарић.

Предсједник "Просвјете" Саво Влашки захвалио је Министарству одбране БиХ и Дому оружаних снага који су им помогли у организацији концерта, као и Мисији ОЕБС-а у БиХ на материјалној подршци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана