У Бањалуци одржан концерт Српског пјевачког друштва “Јединство”

Агенције
У Бањалуци одржан концерт Српског пјевачког друштва “Јединство”

Бањалука - Цјеловечерњим концертом духовне музике мјешовитог хора Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бањалуке, синоћ је обиљежено 120 година од оснивања овог хора и 20 година од обнављања његовог рада, преносе агенције.

Хор је синоћ извео духовне композиције Корнелија Станковића, Исаије Србина, Јосифа Маринковића, Стевана Мокрањца, Павела Чеснокова и Сергеја Рахмањинова.

У току концерта као солисти су наступили сопран Кристина Ивановић и баритон Лазар Радоја, под диригентском палицом Немање Савића.

Српско пјевачко друштво “Јединство” Бањалука основано је 1893. године и једно је од најстаријих пјевачких друштава у Републици Српској и БиХ.

Радило је до 1941. године, када му је забрањен рад, а обновљено је 1992. године, након чега је Мјешовити хор веома брзо заузео истакнуто мјесто у музичком животу Републике Српске.

Друштво је имало веома значајну улогу у очувању народне традиције, духовног, културног и националног идентитета српског народа Бањалуке и Крајине, а носилац је три висока одликовања - Ордена Светог Саве, Ордена Његоша и Ордена Светог Андреја.

Мјешовити хор наступиће и у храму Покрова Пресвете Богоредице у Лакташима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана